1 octombrie, Ziua Internaţională a Cafelei
Articol editat de cristina.rusu, 1 octombrie 2018, 06:04 / actualizat: 2 octombrie 2018, 10:53
Mulţi dintre noi avem nevoie de o cafea tare în fiecare dimineaţă, pentru a ne pune în mişcare.
Cafeaua creşte nivelul de energie, un lucru bun în această perioadă în care lumina zilei scade şi poate ne simţim mai letargici. Dacă vara e pe sfârşite şi e mai greu să ne păstrăm pasul săltăreţ, haideţi să sărbătorim cafeaua, acea băutură miraculoasă care are darul de a ne tenta chiar şi în cele mai întunecate dimineţi.
În fiecare an, în data de 1 octombrie, sărbătorim Ziua Internaţională a Cafelei. Este o celebrare ce îi onorează pe fermierii, muncitorii, comercianţii sau – de ce nu – chelnerii care au un rol în lungul lanţ al cafelei.
Conform unei legende etiopiene, bobul de cafea a fost descoperit de un păstor etiopian de capre, care a constatat că animalele sale aveau supărător de multă energie după ce îl consumau! Încetul cu încetul, descoperirea păstorului etiopian a cucerit Peninsula Arabă, Europa şi America, făcându-l al doilea cel mai căutat produs din lume, situându-se imediat după petrol.
Limita de cafeină pentru un adult este de 400 mg pe zi. Conform măsurătorilor, o băutură energizantă conţine 32 mg de cafeină pe 100 ml; un cappuccino conţine 109 mg, iar o cafea tip espresso conţine aproape 200 mg.
Copi Luwak este poate cea mai scumpă cafea din lume. Este făcută din boabe de cafea care au fost anterior înghiţite şi semidigerate de o pisică asiatică. O singură ceaşcă din această cafea specială poate să coste şi 80 de dolari.
Expunerea excesivă la cafeină poate provoca dependenţă. În cazul acestor persoane, lipsa de cafea poate cauza dureri de cap, oboseală, probleme de concentrare sau schimbări de dispoziţie.
Organizaţia Internaţională a Cafelei a ales o temă deosebită pentru a sărbători în acest an: femeile şi cafeaua.
Te-ai gândit vreodată de câte femei e nevoie ca tu să ai în faţa ta ceaşca de cafea în fiecare dimineaţă?
De la plantarea seminţelor, trecând prin procesare, comercializare şi, de ce nu, consum, femeile joacă un rol la fel de important ca bărbaţii în lanţul cafelei.
Indiferent dacă preferi un cappuccino, o cafea neagră sau un macchiato, acordă un gând bun doamnelor a căror muncă a făcut ca băutura neagră şi aromată să nu lipsească din ceaşca ta.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.