A început noul an universitar
Articol editat de Andrei Cretoiu, 1 octombrie 2018, 10:04 / actualizat: 1 octombrie 2018, 14:49
Luni, 1 octombrie, a început noul an universitar în majoritatea universităților din România.
Pentru anul de studiu 2018-2019, sunt înscrişi aproximativ 500.000 de studenţi, la toate trei ciclurile de învăţământ din ţară: licență, masterat și doctorat.
În România sunt 54 de instituţii de învăţământ superior, dintre care şapte militare. La majoritatea universităţilor anul şcolar 2018 – 2019 are 32 de săptămâni de cursuri, plus şase de sesiuni de examene şi patru săptămâni de vacanţă în afara celei de vară.
Aproape o treime din totalul studenţilor din ţară învaţă la universităţi din regiunea Bucureşti – Ilfov. În capitală, peste 1.500 de noi studenţi vor trece astăzi cu emoţie pragul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”.
Academia de Studii Economice îşi deschide porţile pentru peste 22.000 de studenţi, dintre care 5.000 de boboc.
La Cluj Napoca, unul dintre cele mai mari centre universitare din ţară, încep şcoala aproximativ 100.000 de sudenti, masteranzi şi doctoranzi.
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj împlinește, în următorul an calendaristic, 150 de ani de existență și 100 de ani de predare în limba română. Peste 5.000 dintre ei sunt străini, majoritatea veniţi la Facultatea de Medicină a Universităţii „Iuliu Haţieganu”; 1.000 sunt francezi.
Pentru acest an universitar au fost renovate câteva spații de curs și aula Mihai Șerban a universității.
USAMV Cluj este instituția românească de învățământ superior cu cel mai mare număr de studenți străini din Transilvania raportat la suprafața totală și se situează pe locul 5 în țară ca număr de lucrări de cercetare publicate și nivel al dotărilor tehnologice, a declarat rectorul Cornel Cătoi la deschiderea noului an universitar.
Cea mai mare universitatea clujeană este Universitatea Babeş – Bolyai, cu 42.000 de studenţi.
Aceștia vor anima din nou Clujul, iar prezența lor se va simți inclusiv în traficul rutier, care, astăzi, ne amintea, și el, că la universități încep cursurile.
În discursul ținut cu ocazia festivității de deschidere a anului universitar, tocmai la modul în care studenții întineresc an de an Clujul s-a referit și rectorul UBB, profesorul Ioan Aurel Pop:
Clujul fără studenţi e ca o seră fără plante: nu are niciun rost pe lumea asta. Când eram eu student, se cânta un cântec studenţesc mobilizator:
Se duc studenţi, stol după stol,
Dar Clujul nu rămâne gol!
Prin urmare raţiunea de a fi a acestui oraş extraordinar sunt studenţii alături de profesorii lor. Universitatea aceasta cultivă ideea comuniunii între studenţi şi profesori. Fără ea procesul acesta educativ nu se poate realiza. (Ioan Aurel Pop)
În prezent, Universitatea Babeș Bolyai este cea mai mare instituție de învățământ superior din țară, atât ca număr de studenți cât și ca specializări oferite la cele 27 de facultăți ale sale.
De fapt, cele șase universități de stat care funcționează în Cluj-Napoca atrag în fiecare toamnă un număr de tineri egal cu populația unui oraș mediu din România, pentru că mai bine de trei sferturi dintre studenții care vin în municipiu provin din alte zone ale țării.
Iaşiul este pe locul III în topul centrelor universitare din România. Aici este aşteptat astăzi preşedintele Klaus Iohannis, care va participa la ceremonia de deschidere organizată de Universtatea Tehnică „Gheorghe Asachi”.
Premierul Viorica Dăncilă participă la festivităţile de deschidere din centrul universitar Craiova.
Ceremonii de deschidere a noului an universitar sunt programate astăzi şi în instituţiile militare de învăţământ superior. La Academia Tehnică Militară, instituţie care a primit în acest an numele Regelui Ferdinand I, va fi prezent şi ministrul apărării, Mihai Fifor.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.