Medicii de familie se plâng că nu au primit banii de gărzi
Articol editat de Andrei Cretoiu, 4 octombrie 2018, 10:19
Medicii de familie se plâng că nu au fost plătiţi, de 4 luni, pentru gărzile făcute în centrele de permanenţă, create pentru a acorda asistenţă medicală de urgenţă, în mediul rural.
Ei spun că sunt hotărâţi să demareze acţiunile legale, pentru recuperarea sumelor restante.
Vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, Gindrovel Dumitra, a declarat că, deşi sumele aferente plăţilor către centre au fost prevăzute la ultima rectificare, banii nu au ajuns la medici.
Ştim foarte bine că orice factură, care nu este plătită la termen, suportă penalizări şi niciun furnizor de energie electrică, sau furnizor de medicamente nu ne păsuieşte la plată. Mai mult decât atât, bugetul de stat care ar trebui să permită, la un moment dat, evidenţierea acestor plăţi şi efectuarea lor către cadrele noastre nu ne păsuieşte /…/ datoriile, deci ne aflăm într-o situaţie imposibilă. Statul nu ne plăteşte factura, contravaloarea orelor de gardă, dar în acelaşi timp, ne impune penalităţi în cazul în care nu efectuăm plăţi la timp pentru contribuţiile obligatorii. (Gindrovel Dumitra)
Ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, a dat asigurări că problema finanţării va fi rezolvată până la sfârşitul acestei săptămâni.
În luna iunie, s-a făcut o deblocare a fondului de rezerve, pentru plata restanţelor în centrele de permanenţă. Pentru că a fost, anul acesta, un tarif majorat, s-au înfiinţat foarte multe centre, în prima jumătate a anului şi a fost nevoie de rectificarea bugetară, care a întârziat, din motivele pe care le cunoaşteţi, dar am discutat cu reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate – pentru că ei finanţează centrele de permanenţă – până la sfârşitul acestei săptămâni, situaţia va fi rezolvată, pentru că la rectificare s-au alocat sume pentru plata orelor din centrele de permanenţă. (Sorina Pintea)
În prezent, sunt 352 de centre de permanenţă, iar majoritatea lor funcţionează în zone rurale sau izolate.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.