În Nuşfalău cresc dovleci uriaşi de 2 metri. Care să le fie secretul?!
Articol editat de Carmen Sas, 5 octombrie 2018, 06:00 / actualizat: 5 octombrie 2018, 7:52
Articol editat de Carmen Sas, 5 octombrie 2018, 06:00 / actualizat: 5 octombrie 2018, 7:52
Pe doamna Erzsike, din localitatea sălăjeană Nuşfalău, am întâlnit-o la un târg de produse tradiţionale găzduit de Municipiul Zalău. Trecătorii au rămas impresionaţi de dovlecii crescuţi în grădina sălăjencei datorită formei pe care o au, aducând mai degrabă cu nişte bastoane lungi de până la 2 metri.
Adrian Lungu: Povestiţi-mi puţin despre dovleacul dumneavoastră!
Doamna Erzsike: Suntem din Nuşfalău. Acesta e din grădina proprie.
Adrian Lungu: Pare să aibă mai mult de un metru.
Doamna Erzsike: Are cam 2 metri.
Adrian Lungu: Îl folosiţi la ceva anume?
Doamna Erzsike: E foarte bun şi pentru pane, dar şi pentru tocăniţă. Sau să îl tai bucăţi şi să îl umpli.
Adrian Lungu: Deci când faceţi o tocăniţă, spuneţi cam aşa: „Hai să tăiem un metru de dovleac!”
Doamna Erzsike: Se taie de jos şi creşte mai departe.
Şi în Vârşolţ dovlecii sunt deosebiţi, ajungând să cântărească zeci de kg, spune Brede Lajos:
Brede Lajos: Cred că este cel mai mare din zonă de aici, crescut în grădina unui domn inginer.
Adrian Lungu: Aţi mai văzut un asemenea dovleac?
Brede Lajos: Eu cel puţin nu am mai văzut! Poate sunt mulţi care nu au văzut, dar o să-şi spună fiecare părerea, cum intră aici în Căminul Cultural.
Adrian Lungu: Cred că s-ar face câteva sute de plăcinte cu un astfel de dovleac.
Brede Lajos: Se poate. Mai demult bunica făcea în cuptor, aici sunt porţii pentru 100 de oameni.
Cu forme interesante şi cântărind chiar peste 50 kg, un astfel de dovleac poate fi transformat rapid în umplutură pentru plăcintă; sau în felii crocante, gata să fie savurate într-o zi frumoasă de toamnă.
Adrian Lungu / Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.