Ascultă Radio România Cluj Live

Andrea Nagy: Nu mă defineşte faptul că sunt nevăzătoare!

Andrea Nagy

Andrea Nagy: Nu mă defineşte faptul că sunt nevăzătoare!
Foto: Andrea Nagy

Articol editat de Andrei Cretoiu, 9 octombrie 2018, 08:29

Andrea lucrează la Radio Cluj din anul 2017. Dacă o rogi să se prezinte, îţi spune că e de provenienţă din Satu Mare, dar “mândră clujeancă”.

Toate şcolile le-a absolvit la Cluj, începând cu cei 12 ani petrecuţi la Liceul pentru Deficienţi de Vedere, continuând cu Facultatea de jurnalism, la Universitatea Babeş-Bolyai, cu masteratul şi cu studiile de doctorat, pe care abia aşteaptă să le finalizeze. Nu menţionează faptul că e nevăzătoare, pentru că, spune ea, acesta e un detaliu care nu o defineşte.

Andrea: Asta nu îmi defineşte într-atât viaţa. În momentul în care lucrez, în momentul în care citesc o carte, nu stau să mă gândesc: „Eu citesc o carte, dar sunt nevăzătoare!” Nu trebuie să laşi ca lucrul acesta să te definească.

Ioana: Chiar voiam să te întreb dacă pentru tine este un detaliu.

Andrea: Este un detaliu; pentru că îmi place să îmi asum responsabilitatea, să îmi rezolv eu însămi problemele; nu să aştept pe marginea patului, aşteptând să vină universul să mi le rezolve. Iar dacă laşi ca dizabilitatea să te definească, atunci cam la asta se ajunge: să vină alţii şi să aibă grijă de tine, eventual să te cocoloşească un pic.

Această prezentare necesită JavaScript.

Ioana: Cum e să faci munca unui jurnalist – care presupune şi activitate în teren – în condiţiile în care nu vezi?

Andrea: Pot să spun că sunt dificultăţi (nu ar fi realist să negăm asta). De exemplu, eu trebuie să apar frecvent la conferinţe de presă. Şi atunci intru în sală, unde sunt mulţi oameni – poate zeci de oameni – şi nu ştiu dacă printre ei se află cineva pe care-l cunosc. Iar atunci apare problema: de cine te agăţi, cu cine vorbeşti? Trebuie să intri în vorbă cu oameni, care să te conducă la cineva cu care, eventual, poţi vorbi despre acel eveniment. Întotdeauna îmi făceam griji legate de aspectul ajunsului în locaţia respectivă. Ei, aici Radio Cluj îmi oferă foarte mult ajutor: sunt dusă pe teren, vine şoferul să mă recupereze când am terminat. Din acest punct de vedere nu am probleme. Şi nici cu vorbitul cu oameni necunoscuţi (cu băgatul în seamă practic!) nu am probleme.

Ioana: Dacă ar depinde de tine să faci Clujul un oraş mai prietenos cu persoanele cu dizabilităţi, ce ai face?

Andrea: Ceea ce aş face nu se leagă atât de nevăzători, pentru că adevărul este că pentru ei s-a făcut destul de mult în ultimii ani, de exemplu introducerea anunţurilor vocale în staţiile de autobuz. Dar ar fi ceva de făcut pentru persoanele în scaun rulant, pentru cei care au cărucior, pentru cei care au roţi de un fel sau altul şi pentru care multe trotuare, chiar şi în centrul Clujului, nu sunt accesibilizate. Există trotuare în acest oraş care sunt înalte de 10 cm, de pe care cobori ca din pod! Nici nu îmi dau seama cum se descurcă persoanele într-un scaun rulant să urce pe aşa ceva. Şi sunt lucruri cu care ele se confruntă zilnic.

Ioana: În munca pe care o faci tu, care sunt cele mai importante calităţi pe care trebuie să le ai ca să fii un jurnalist bun?

Andrea: Trebuie să ştii să comunici foarte bine; trebuie să ai foarte multă răbdare cu oamenii. Oamenii sunt diferiţi, oamenii nu sunt cum te-ai aştepta (şi nu e de datoria lor să fie cum te aştepţi tu). Trebuie să ştii să lucrezi în echipă în cadrul unei instituţii de presă. Nu lucrezi de unul singur în mijlocul pădurii, iar a face parte dintr-o echipă e un lucru foarte important, e o susţinere atât în plan personal, cât şi profesional.

Ioana: Ai o rubrică săptămânală la Radio Cluj, care se numeşte INCLUZIV şi pe care o gestionezi singură. Cum îţi alegi temele?

Andrea: În funcţie de evenimentele despre care aflu, fie de pe reţelele de socializare, fie de la prieteni, chiar şi foşti colegi. La început a fost un pic mai greu, trebuia să umblu destul de mult după evenimente; să sun şi să întreb dacă nu se întâmplă ceva despre care aş putea să scriu. Acum e un pic mai bine, au început să mă cunoască cei din comunitatea persoanelor cu dizabilităţi şi să mă cheme dacă este vorba despre ceva. Şi asta e bine: au poveşti frumoase de spus, au lucruri importante de spus. Vocea lor nu doar că merită să fie auzită, dar chiar trebuie să fie auzită.

Ioana: Există un mesaj pe care ai vrea să îl faci cunoscut prin intermediul acestor rubrici?

Andrea: Rubricile mele se referă la persoanele cu dizabilităţi, dar nu la acel aspect al plânsului de milă. Nu există persoană cu dizabilităţi cu facultăţi mentale intacte care să vrea aşa ceva, să i se plângă de milă. Rubricile mele se referă la depăşirea obstacolelor, la ce trebuie făcut, la ce exemple merită să fie urmate pentru a da dovadă de perseverenţă şi pentru a depăşi aceste obstacole. Mesajul rubricilor mele este: „Ai încredere în tine, pentru că se poate!”

Ioana: Ce îţi doreşti să faci în viitor?

Andrea: Foarte grea întrebare! A fost un pas foarte important că am reuşit să profesez în acest domeniu. Nu m-am gândit tare mult la viitorul pe termen lung; dar ar fi o idee să extind ceea ce există acum, poate cu o emisiune proprie într-o zi!

Ioana: Vei participa la cross-ul Run for Andrea – Să alergăm pentru Andrea?

Andrea: Bineînţeles că voi participa. Şi sper să dau de cât mai mulţi prieteni acolo. Adevărul este că nu am mai alergat prea mult în ultimele săptămâni (în afară de stepperul din fiecare dimineaţă), deci prestaţia mea va fi jalnică. Viteza nu pot să o garantez, dar voi ajunge la final! Le mulţumesc de pe acum tuturor celor care vor fi acolo.

 

Ioana Bindea

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Etichete:
Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj
Reportaje miercuri, 6 noiembrie 2024, 11:39

Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj

Poluarea cauzată de maşini a devenit o problemă deosebit de gravă care afecteză nu doar mediul înconjurător, ci şi sănătatea oamenilor....

Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj
Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC
Reportaje sâmbătă, 2 noiembrie 2024, 11:50

Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC

Vineri seara, 1 noiembrie, Narcisa Badea, o tânără de 25 de ani din Salonta, stabilită în Oradea, a electrizat scena de la „Vocea României”...

Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC
Muzeul din bibliotecă | FOTO
Reportaje vineri, 1 noiembrie 2024, 13:40

Muzeul din bibliotecă | FOTO

Un simplu click poate deschide porțile Muzeului Virtual Emil Isac oferind vizitatorului o mulțime de informații despre viața și opera poetului....

Muzeul din bibliotecă | FOTO
Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei
Reportaje vineri, 1 noiembrie 2024, 12:16

Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei

În septembrie 2024 consumatorii au returnat 15 milioane de ambalaje pe zi, ceea ce însumează o rată de colectare de peste 80% în sistemul...

Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei
Reportaje miercuri, 30 octombrie 2024, 11:18

Inovație și creativitate: idei tech de la foarte tinerii programatori | FOTO

Sere inteligente, roboți care fac curățenie, site-uri care te ajută să-ți găsești un loc de muncă. Acestea sunt doar câteva din ideile pe...

Inovație și creativitate: idei tech de la foarte tinerii programatori | FOTO
Reportaje marți, 29 octombrie 2024, 13:11

Istoria povestită de Generația Z

În vremurile astea, când internetul a pus stăpânire chiar și pe pasiunile noastre, rar mai auzim de oameni uniți prin preocupări. În urmă cu...

Istoria povestită de Generația Z
Reportaje vineri, 25 octombrie 2024, 11:56

Târg de toamnă caritabil la Școala Altfel | FOTO

Programul Școala Altfel permite cadrelor didactice să organizeze activități foarte interesante nu doar pentru copii, ci și pentru părințiilor....

Târg de toamnă caritabil la Școala Altfel | FOTO
Reportaje joi, 24 octombrie 2024, 17:01

Războinici uitaţi şi podoabe eterne: bogăţiile aristocraţiei barbare, expuse în Cluj-Napoca

Cum arăta agrafa cu care-şi prindea veşmintele o prinţesă barbară, ce standarde ciudate de frumuseţe aveau hunii şi cum încercau...

Războinici uitaţi şi podoabe eterne: bogăţiile aristocraţiei barbare, expuse în Cluj-Napoca