Ucraina a inaugurat o centrală solară la Cernobîl, după 32 de ani de la accidentul nuclear
Articol editat de cristina.rusu, 9 octombrie 2018, 18:00
Ucraina a inaugurat o centrală solară în Cernobîl, situată chiar peste drum de fosta centrală nucleară, în prezent un uriaş sarcofag de ciment, care a provocat un dezastru nuclear în urmă cu 32 de ani.
Construită în zona contaminată, centrala solară, compusă din 3.800 de panouri, produce energie electrică pentru alimentarea a 2.000 de apartamente.
În aprilie 1986, un test eşuat efectuat la reactorul 4 al centralei a declanşat un nor radioactiv care a traversat Europa şi a forţat zeci de mii de persoane să se refugieze din zona afectată. Un pompier şi 31 de lucrători ai centralei şi-au pierdut viaţa imediat după accidentul din 1986, majoritatea din cauza efectului radiaţiilor, iar alte mii de persoane au murit din cauza onor boli generate de radiaţii. Numărul total al victimelor rămâne un subiect de dezbateri intense.
Nu este doar o centrală solară. Este foarte greu să subestimăm simbolismul acestui proiect, a declarat Evhen Variagin, director geenral al centralei Solar Cernobîl LLC. Centrala solară este un proiect care a fost estimat la 1 milion de euro.
Foto: Reuters
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.