E toamnă și putem face o cură cu castane
Articol editat de cristina.rusu, 11 octombrie 2018, 12:00
Castanele sunt bune să le introducem periodic în dietă, acum fiind momentul ideal!
Castanele comestibile ne ajută să prevenim diabetul şi să ţinem stresul sub control. Sunt renumite îndeosebi pentru conţinutul bogat în fibre alimentare (previn afecţiunile digestive) şi în carbohidraţi complecşi. În plus, conţin vitamine (B6, B9, C, E şi K) şi minerale (calciu, zinc, magneziu şi potasiu), care le fac potrivite pentru a fi consumate la orice vârstă.
Deşi sunt incluse în categoria fructelor oleaginoase, castanele au cel mai scăzut conţinut de grăsimi saturate şi, totodată, sunt sărace în calorii.
Castanele pot fi consumate chiar şi de persoanele cu intoleranţă la gluten, deoarece nu conţin această proteină ce produce reacţii inflamatorii la nivelul intestinului subţire.
Persoanele diagnosticate cu diabet ar trebui să consume zilnic, timp de trei săptămâni, câte 100 g de castane, deoarece ajută la reglarea nivelului glicemiei. Datorită fibrelor din compoziţie, au un indice glicemic scăzut şi ajută astfel la prevenirea diabetului.
Castanele sunt bune împotriva ridurilor, pentru că au în compoziţie trei dintre cei mai puternici antioxidanţi, vitaminele A, C şi E, care combat radicalii liberi (degradează ţesuturile prematur). Sunt recomandate persoanelor cu tenul ridat şi lipsit de strălucire. În plus, substanţele din compoziţia lor stimulează producţia de acid hialuronic, o proteină esenţială în menţinerea elasticităţii pielii.
Întrucât normalizează secreţia de sebum, castanele sunt indicate şi în dieta persoanelor cu acnee. Pentru a atenua imperfecţiunile de la nivelul pielii, doza zilnică recomandată este de 50 g de castane. Acestea se coc în cuptor la 180 de grade Celsius, timp de 20 de minute. În prealabil, coaja se crestează, deoarece, în acest mod nu vor exploda în cuptor. Primele rezultate apar după numai trei săptămâni.
Cura cu castane este unul dintre cele mai bune remedii pentru combaterea stresului. Acestea conţin magneziu, recunoscut pentru calităţile sale de tonic general, antidepresiv şi echilibrant psihic. În acest scop, castanele se recomandă sub formă de piure. 200 g de castane se spală bine şi se pun la fiert într-un litru de apă fierbinte. După 40 de minute, oala se ia de pe foc, apa se scurge, iar castanele se lasă să se răcorească. După aceea, se decojesc şi se pisează până ce obţine o pastă. Pentru a-i îmbunătăţi gustul, poţi adăuga o linguriţă de iaurt şi un vârf de cuţit de scorţişoară. Piureul din castane se recomandă dimineaţa, la micul dejun.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.