Consumați zilnic mere proaspete!
Articol editat de cristina.rusu, 12 octombrie 2018, 12:00 / actualizat: 12 octombrie 2018, 13:02
Se recomandă ca în fiecare zi să se consume mere proaspete, până la 500 g zilnic, ţinând seamă de valoarea lor nutritivă şi terapeutică.
Este unanim recunoscut de nutriţionişti că mărul este fructul cu cele mai consistente beneficii pentru sănătatea omului, fără a avea limite cantitative. De aceea includerea merelor proaspete în dietele alimentare este o măsură benefică, unii adoptând chiar un regim nutritiv cu consum exclusiv de mere (un kg zilnic).
Merele se consumă cu coajă, în care se găsesc principalele vitamine şi săruri minerale, substanţe care dau un surplus de energie vitalizantă.
Fructele au un conţinut foarte complex prin cantităţi ridicate de zaharuri, acizi organici, substanţe pectice (reduc colesterolul), polivitamine (C, A, B1, B2, PP, acid pantotenic) şi foarte multe săruri minerale (calciu, fier, potasiu, fosfor, siliciu, magneziu, zinc, cupru).
Cantitatea de vitamine este dublă în coaja fructului decât în pulpa fructului. Valoarea energetică este de 128 cal/100 g fruct. Fibrele din fruct sunt bine tolerate şi au efect calmant asupra tranzitului intestinal, iar aciditatea fructelor mai acre stimulează funcţiile creierului, ficatului, rinichilor şi intestinelor.
Proprietăţile terapeutice:
– stimulente şi descongestive hepatic, digestive, laxative, protectoare gastrice şi intestinale;
– tonice asupra sistemului nervos şi muscular;
– depurative sanguin;
– hipocolesterolemiante, diuretice, urolitice;
– antireumatismale, vitaminizante, răcoritoare.
Mărul este considerat un medicament natural de excepţie. Un consum constant de mere, prin cure de scurtă sau lungă durată, diminuează drastic riscurile multor maladii.
Mâncând un măr dimineaţa se purifică respiraţia, se fortifică gingiile şi se curăţă dinţii prin îndepărtarea tartrului dentar.
Un măr consumat după mesele principale are efecte digestive şi laxative şi absoarbe toxinele şi microorganismele de la nivelul intestinelor.
Un măr mâncat seara are efect relaxant asupra sistemului nervos, fiind un bun somnifer.
Două mere pe zi ajută la întărirea muşchilor cardiaci, evită infarctul miocardic şi elimină excesul de apă din ţesuturi prin diureză.
Mărul previne şi combate asteniile fizice şi intelectuale, stările de stres, migrenele, surmenajul, oboseala, nervozitatea, insomniile, durerile de cap, convalescenţa, zona zoster;
– intervine în bolile cardiovasculare, ateroscleroză, hipertensiune arterială, infarct miocardic, congestie cerebrală, întărirea muşchilor cardiaci, reducerea edemelor cardio-renale, dereglări în circulaţia periferică, artrite, tromboze, varice;
– combate bronşitele, tusea convulsivă, gripele îndelungate, stările febrile, împrospătează respiraţia;
– scade colesterolul, glicemia şi neutralizează substanţele toxice din sânge;
– are efecte benefice în anemie şi în demineralizarea organismului;
– acţionează benefic în reumatism, artrite, gută, oligurie;
– contribuie la dizolvarea calculilor renali;
– are rol benefic în tulburări de vedere, laringite şi dureri de urechi;
– prezintă un rol central în toate dietele de slăbire prin stimularea arderilor din organism;
– combate herpesul, plăgile, bubele dulci, scabia, varicele şi mătreaţa;
– curăţă şi catifelează pielea;
– reduce cearcănele şi pungile de sub ochi.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.