Focus Atelier – Repetiție deschisă
Articol editat de cristina.rusu, 13 octombrie 2018, 06:00 / actualizat: 13 octombrie 2018, 7:45
În cadrul atelierului de teatru If it’s the last thing I do – teatrul ca instrument politic, participanții li s-au alăturat lui Nico Vaccari și Sînziana Koenig în primele etape de construire a unui spectacol BÉZNĂ Theatre: etapele de cercetare imersivă, ficționalizare a cercetării și contextualizarea experiențelor personale.
Împreună, aceștia au investigat fenomenele de conformitate socială, obediența către autoritate și efectul spectatorului, atât prin cercetare obiectivă cât și prin prisma propriilor amintiri.
Duminică, 14 octombrie, la ora 19:00, la Fabrica de Pensule, are loc prezentarea finală a rezultatelor atelierului. Aceasta va lua forma unei repetiții deschise a materialului colectiv produs în atelier. Intrarea este gratuită.
BÉZNĂ Theatre este un colectiv de teatru format la Londra în 2013, condus de regizorii şi dramaturgii Sînziana Koenig şi Nico Vaccari. BÉZNĂ se angajează în activism prin teatru cu scopul principal de a investiga, expune și contesta violențele normalizate și instituționalizate. În prezent BÉZNĂ face activism social prin artă în cadre artistice și educaționale din România și din Marea Britanie.
Atelierul „If it’s the last thing I do – teatrul ca instrument politic” face parte din platforma Focus Atelier, proiect al Asociației Reciproca. A patra ediție Focus Atelier (FA) se concentrează pe tema paradigmelor contemporane în arta documentară.
Ediția va conexa patru rezidențe pe domeniile: desen documentar și arte mixted-media; jurnalism și receptare mass-media; teatru documentar și film documentar, alături de invitați ca Alexandra Bodea, Laura Sandu, Nico Vaccari sau Sânziana Koeing.
Punctul forte al rezidențelor noastre îl constituie crearea unui grup de lucru format din cercetători și artiști emergenți care lucrează cot la cot cu invitații, pe temele propuse de aceștia, pentru realizarea de evenimente culturale noi, la care devin co-autori.
Focus Atelier este un real demers pedagogic ce facilitează întâlnirea și lucrul practic între profesioniști cu experiență, artiști tineri și cercetători în științele umaniste.
Detalii despre întregul program se pot găsi pe site-ul focusatelier.ro.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.