Semnal de alarmă fără precedent: lumea trebuie să limiteze încălzirea globală la 1,5 grade
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 13 octombrie 2018, 18:00 / actualizat: 13 octombrie 2018, 20:02
Oamenii de ştiinţă care studiază clima avertizează că depăşirea pragului de 1,5 grade Celsius poate provoca riscuri enorme.
Acesta este ultimul semnal de alarmă înaintea pericolului, iar oamenii de ştiinţă care studiază schimbările climatice sunt convinşi de faptul că lumea trebuie să ia măsuri „fără precedent” şi să facă ”transformări rapide” în domenii precum energia, industria şi infrastructurile cu scopul de a limita încălzirea la 1,5 grade Celsius. În caz contrar, supraîncălzirea, chiar şi cu o jumătate de grad, va agrava semnificativ riscurile de secetă, inundaţii, căldură extremă şi sărăcie pentru sute de milioane de oameni de pe planetă.
Avertismentul soseşte din Coreea de Sud, unde timp de mai multe zile, oamenii de ştiinţă care fac parte din Grupul Interguvernamental de Experţi privind Schimbările Climatice (IPCC), au avut mai multe reuniuni la sfârşitul cărora au întocmit un raport de peste 400 de pagini, un semnal de alarmă fără precedent. Periculoasă, alarmantă, la un pas de dezastru, iar dacă oamenii de ştiinţă ar avea un adjectiv şi mai grav pentru a indica situația în care se află planeta, l-ar folosi. Lumea trebuie să limiteze încălzirea la 1,5 grade, în timp ce din păcate se află pe alt drum, apropiindu-se vertiginos de 3 grade. Inversarea tendinţei va fi extrem de greu de realizat, însă încă mai există speranţe.
Raportul spune că ”limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius”, un prag care, mergând în acest ritm va fi depăşit în perioada cuprinsă între anii 2030 şi 2052, „necesită schimbări rapide, complete şi fără precedent în toate aspectele societăţii”, de la energie la planificare urbană şi de teritoriu, cu reduceri de emisii în toate domeniile.
Raportul prezentat la Incheon (Coreea de Sud) ilustrează modalităţile prin care încălzirea se poate limita la 1,5 grade, în loc de două grade (aşa cum este indicat în acordul privind clima de la Paris) şi avertizează că efectul asupra ecosistemelor şi asupra vieţii de pe planetă va fi mult mai puţin catastrofal în cazul în care vom putea să păstram acest obiectiv mai ambiţios.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.