Exerciţiul „Seism 2018”, ziua a 2-a
UPDATE ora 15.40:
Articol editat de Camelia Velțan, 14 octombrie 2018, 11:24 / actualizat: 15 octombrie 2018, 12:28
Organizatorii exerciţiului SEISM 2018 anunţă că în scenariul simulării a fost introdusă o replică a cutremurului, cu magnitudinea de 5,8 grade pe scara Richter, care s-a produs în zona Vrancea, la o adâncime de 141 kilometri.
Echipajele de intervenţie în situaţii de urgenţă se deplasează în teren pentru efectuarea recunoaşterilor şi evaluarea pagubelor generate de această replică.
Zona afectată este în special municipiul Bucureşti. Salvatorii beneficiază de sprijin aerian. În momentul de faţă, două elicoptere ale Inspectoratului General de Aviaţie al MAI decolează pentru survol post seism.
De asemenea, Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei a solicitat suplimentarea forţelor din Bucureşti cu echipe de căutare salvare (inclusiv alpinişti) din judeţele: Vrancea, Braşov, Constanţa, Călăraşi, Buzău și Argeş.
UPDATE ora 12.30:
Autorităţile au făcut, duminică, un nou bilanţ al exerciţiului naţional de simulare a unui cutremur major în România.
Secretarul de stat din Ministerul de Interne, Raed Arafat a declarat că exerciţiul continuă foarte bine, conform scenariului.
La nivelul ţării sunt implicate mii de persoane, autorităţi centrale şi locale, mai spunea Raed Arafat, care arăta că exerciţiul va căpăta o dimensiune internaţională, deoarece în România au sosit deja peste 150 de medici şi asistenţi din Israel cu un spital mobil. De asemenea au ajuns în ţară şapte ambulanţe din Austria, patru din Italia şi mai multe camioane medicale din Italia şi Austria.
Conform scenariului şi a modului, în care s-au desfăşurat activităţile sâmbătă şi în cursul nopţii, până acum ar fi 2098 de persoane decedate, 3912 persoane rănite, 7250 de persoane dispărute şi 30 000 de persoane sinistrate.
Raed Arafat a declarat că, încă din timpul nopţii a început instalarea taberelor de sinistraţi la Voluntari şi Afumaţi, iar în Bucureşti, pe Arena Naţională, începând cu ora 19:00 se va organiza o a treia tabără de sinistraţi, toate pentru buna desfăşurare a exerciţiului seism 2018.
Vă reamintim că este vorba de un exerciţiu de SIMULARE în caz de cutremur. Este cea mai ampă acţiune de acest fel din ultimii 20 de ani şi sunt angrenate toate instituţiile statului. Exerciţiul va dura până în 17 octombrie, iar populaţia NU trebuie să intre în panică.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Mijloace şi forţe de intervenţie pentru situaţii de urgenţă din majoritatea judeţelor sunt angrenate până pe 17 octombrie în Exerciţiul naţional ‘Seism 2018’. Exerciţiul a fost declanşat, sâmbătă dimineaţă, şi are drept scenariu un cutremur de magnitudine 7,5 pe scara Richter, cu epicentrul în zona seismică Vrancea şi care ar fi afectat cel mai mult municipiul Bucureşti.
Sunt implicate şi forţe ale Ministerului Apărării Naţionale, cu o mie de militari şi mijloace tehnice, rutiere şi aeriene.
Un spital de campanie a fost organizat de Ministerul Apărării pe centura capitalei, cu toate secţiile necesare. La Ciolpani a fost instituit un Centru Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei. Secretarul de stat în ministerul de Interne, Raed Arafat, a declarat sâmbătă seara, la 12 ore de la începerea exerciţiului, că, potrivit scenariului, 450 de persoane şi-au pierdut viaţa, alte peste 1.700 sunt rănite, peste 3.200 sunt dispărute şi s-au înregistrat 30 de mii de sinistraţi. Raed Arafat a mai precizat că, duminică ajunge în tară o echipă de salvare-cercetare din Bulgaria şi că mai este aşteptată o ambulanţă din Republica Moldova cu paramedici. În România, se află, de sâmbătă, o echipă din Israel, de aproximativ 100 de persoane, precum şi şapte ambulanţe din Austria, patru din Italia şi una din Ungaria.
Ministerul de Interne anunţă că, potrivit scenariului exerciţiului Seism 2018, preşedintele României a decretat instituirea stării de urgenţă.
Simularea unui cutremur va permite identificarea eventualelor deficienţe organizatorice şi legislative, dar este util şi pentru ca populaţia să ştie ce are de făcut în caz de cutremur, a declarat premierul Viorica Dăncilă, care a fost, sâmbătă la Academia de Poliţie, unul dintre locurile din Bucureşti care fac parte din scenariul exerciţiului:
Autorităţile subliniază că simularea unui seism, care se desfăşoară în aceste zile, este doar un exerciţiu. Populaţia nu trebuie să intre în panică, pentru că nu există informaţii despre producerea unui cutremur major în viitorul apropiat.