Prima carte din lume tradusă cu ajutorul inteligenței artificiale
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 14 octombrie 2018, 18:00
„Deep Learning” (Învăţare profundă) este o carte care va apărea în limba franceză la 18 octombrie. Cele 800 de pagini ale cărţii au fost traduse în doar 12 ore de un program bazat pe inteligenţa artificială.
Aceasta va fi prima operă din lume tradusă de o formă de Inteligenţă artificială. Deep learning este considerată de Elon Musk drept „singura carte inteligibilă pe această temă”. Forma de inteligenţă artificială care a tradus volumul a fost concepută de societatea de profil Quantmetry şi de startupul german specializat în traduceri DeepL. Algoritmul folosit de DeepL, considerat cel mai bun traducător automat de pe piaţă, se bazează pe un sistem ce foloseşte exact tehnica Deep Learning. Programul necesar traducerii a fost realizat în peste o sută de zile de muncă, fiind necesară în special crearea unui cod pentru a traduce semnele grafice ale scrierii. Cu ajutorul acestui program, cartea a fost tradusă în 12 ore, în vreme ce traducerea de către om ar fi necesitat munca a 12 specialişti timp de un an, iar costul ar fi fost mult mai mare.
Deep Learning este o carte de referinţă în domeniul tratat. Publicată în 2016 în SUA, Deep Learning a fost scrisă în colaborare de fostul angajat al Google, Brain Ian Goodfellow şi de cercetătorii Yoshua Bengio şi Aaron Courville.
Totuşi, în acest moment inteligenţa artificială nu poate traduce opere literare
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.