Participanții la Walking Month au parcurs distanța de la Pământ la lună și înapoi
Articol editat de cristina.rusu, 16 octombrie 2018, 13:27 / actualizat: 17 octombrie 2018, 9:56
Articol editat de cristina.rusu, 16 octombrie 2018, 13:27 / actualizat: 17 octombrie 2018, 9:56
2370 de concurenți, grupați în 592 de echipe, au umblat timp de o lună pe jos și au făcut în total, țineți-vă bine, 675 de milioane de pași, ceea ce reprezintă de două ori distanța de la pământ la lună.
Având sloganul „Pășim pentru campioni” ediția a 4-a Walking Month a avut ca în fiecare an un scop nobil. De data aceasta, banii strânși din donații se vor îndrepta către sportivii cu dizabilități de la Centrul Lamont din Cluj Napoca.
Iar suma nu este mică: în urma taxei de înscriere dar și a donațiilor s-au adunat 295.000 de lei, echivalentul a circa 63.000 de Euro. Cu acești bani, vor fi asigurate echipamentele și pregătirea celor 50 de sportivi, ne-a spus președinta Clubului Lamont, Elisabeta Vușcan:
Este o sumă cu adevărat impresionantă, pentru noi a fost o surpriză că s-a strâns așa o sumă grozavă. Banii sunt destinați sportivilor în exclusivitate. Anul viitor fiind un an de pregătire pentru calificarea la jocurilor paralimipce de la Tokio din 2020, ne vom axa pe competițiile internaționale.
Este o pregătire în care ai nevoie de echipament, gândiți-vă că la tenis de masă este nevoie de palete, mingi, toate sunt foarte scumpe… în total avem 7 secții sportive. La club în total avem 54 de sportivi dintre care, cam 30 participă la competiții internaționale. (Elisabeta Vușcan)
La Gala Walking Month au asistat și câțiva dintre sportivii centrului, unii imobilizați în scaune cu roțile. Printre ei l-am întâlnit pe decanul de vârstă al Clubului, Mihai Egri care are 72 de ani și joacă tenis de masă de aproape 11 ani în cadrul Centrului Lamont:
Am fost foarte entuziasmați când am auzit de inițiativa celor de la Walking Month. Toate concursurile costă mult, de la deplasare, la cazare la echipament… La tenis de masă nu ar fi chiar așa costuri mari dar sunt alte sporturi care au nevoie de mai mulți bani. (Mihai Egri)
Și pentru că efortul participanților nu a rămas nerăsplătit, cei mai harnici umblători, au primit la rândul lor premii. 12 dintre participanți au depășit barieră de 1 milion de pași fiecare.
Echipa câștigătoare de la categoria profesioniști, Ultra runners, a acumulat peste 4 milioane de pași, ceea ce înseamnă peste 2.500 de kilometri.
Ianko Slovak este unul dintre cei 4 membri ai echipei de pe locul 1 și spune că a făcut doar 900.000 de pași, pentru că munca la birou l-a împiedicat să facă mai mulți. Iar motivația, este lesne de ghicit:
În primul rând am vrut să donez pentru cauză iar în al doilea rând această inițiativa încurajează mișcarea. În comparație cu ceilalți membri ai echipei, pentru mine a fost puțin mai greu, deoarece lucrez 8 ore pe zi la birou și îmi rămânea timp să umblu doar seara sau dimineața. Am mai adunat pași și prin alergare iar faptul că am participat la competiții m-a ajutat. Deși după fiecare ediție am spus că nu ne mai înscriem. Vom participa cu siguranță și anul viitor. (Ianko Slovak)
Inițiatorii competiției, compania Betfair, intenționează ca în 2019 să organizeze o ediție internațională a concursului, fiindcă ecourile umblătorilor de la Cluj au depășit deja granițele țării.
Dan Izvoreanu
Foto: Dan Izvoreanu
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.