Ziua Mondială a Alimentaţiei
Articol editat de Andreea Leonid, 16 octombrie 2018, 14:51
Diferenţa de calitate dintre produsele alimentare comercializate în Europa, risipa alimentară, nutriţia sănătoasă sunt câteva din temele care ajung în atenţia publică astăzi, marți, 16 octombrie, de Ziua Mondială a Alimentaţiei.
Unii specialişti spun că produsele comercializate în Estul continentului au început să se apropie, în ceea ce priveşte calitatea, de cele din Vest. Alţi reprezentanţi ai domeniului fac apel la populaţie să cumpere mai des produsele necesare decât să facă risipă. Corespondentul nostru din Sălaj, Adrian Lungu, a stat de vorbă cu aceşti specialişti şi relatează.
Diferenţa de calitate a produselor alimentare în funcţie de ţara de destinaţie a început să scadă şi în România, după ce Uniunea Europeană a luat atitudine, iar producătorii au fost obliaţi să respecte standardele de calitate pentru toate pieţele pe care sunt prezenţi.
Nicolae Mocuţa, doctor în biologie moleculară:
S-a constatat în urma examenelor de laborator că multe produse etichetate la fel, au aceeaşi greutate, teoretic ar trebui să aibă şi aceeaşi calitate, diferă între ele în funcţie de ţara din Uniunea Europeană. Parlamentul European vrea să înfiinţeze un soi de poliţie care să ancheteze cazurile de produse cu dublu standard. S-au propus sancţiuni foarte severe, amenzile mergând până la 4% din cifra anuală de afaceri.
Măsuri au fost luate şi pentru combaterea risipei alimentare prin campanii educaţionale derulate inclusiv cu ajutorul celor pasionaţi de bucătărie.
Adrian Ciuci, bucătar şef: E bine să vină cineva să ne explice ce să facem cu acele alimente, pentru că şi cumpărăm… Dar parcă am uitat ceva, mă duc să mai cumpăr.
Crezi că risipim prea mult?
Adrian Ciuci: Foarte mult! Foarte, foarte mult. Şi la un moment dat constatăm că am luat prea mult sau s-au alterat şi le aruncăm. Şi ce-am făcut?! Am aruncat nişte bani, iar şi acea mâncare putea să fie, bine mersi, donată, dată cuiva.
Care este îndemnul tău ca bucătar?
Adrian Ciuci: Să cumpărăm doar strictul necesar. Mai bine să cumpărăm mai puţin decât mai mult.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.