10 sfaturi pentru a evita risipa alimentară
Articol editat de cristina.rusu, 17 octombrie 2018, 12:04 / actualizat: 19 octombrie 2018, 9:51
Până la 1000 lei pe an; atât putem economisi dacă acordăm puţin mai multă atenţie felului în care cumpărăm şi stocăm alimentele.
Este un lucru la care noi românii se pare că nu ne pricepem, având în vedere că statisticile cele mai recente arată o risipă alimentară de 5 milioane de tone în fiecare an!
Să vorbim aşadar despre câţiva paşi simpli pe care putem să-i urmăm în viaţa noastră de zi cu zi, pentru a combate risipa alimentară şi a rămâne chiar şi cu bani în plus la final de lună:
Nu pleca înfometat la cumpărături! Mulţi fac greşeala să-şi înceapă cursa prin supermarket cu un stomac gol. În afară de o ofertă bogată, chiar şi mărimea cărucioarelor te îndeamnă să te întorci acasă cu sacoşe mult prea pline.
Fă o listă! Un cumpărător responsabil nu pleacă de acasă fără o listă de cumpărături bine definită. Acasă, fără a fi distras de ambalajele colorate, poţi decide cel mai bine care sunt lucrurile de care familia ta are cu adevărat nevoie.
E la ofertă… Încearcă să rezişti ofertelor. A cumpăra la un preţ aparent bun cantităţi imense de mâncare nu se reflectă pozitiv în resursele tale financiare.
Spune NU cumpărăturilor la grămadă: E mai bine să faci vizite la magazin de 2-3 ori pe săptămână decât o singură sesiune uriaşă de cumpărături în weekend.
Urmăreşte data expirării. De regulă produsele pot fi consumate în siguranţă la o zi sau două după ce au expirat. Ai grijă să-ţi menţii cămara în ordine şi să plasezi în faţă produsele al căror termen de valabilitate se apropie de sfârşit.
Atenţie la temperatură. Din păcate multe alimente se alterează şi ajung apoi la gunoi pentru că frigiderul sau congelatorul nu a fost setat corespunzător. Pentru un rezultat optim, alege temperatura de 4 grade pentru frigider.
Ţine la frigider doar ce e nevoie. Nu orice aliment trebuie să fie ţinut la temperaturi joase. Cartofii, roşiile, usturoiul sau ceapa trebuie să fie păstrate la temperatura camerei.
Carantină! Poţi amâna alterarea rapidă a fructelor şi legumelor dacă le separi pe cele care produc etilenă de cele care sunt sensibile la această substanţă. Bananele, avocado, roşiile, piersicile, perele, ceapa verde produc etilenă atunci când încep să se coacă. E bine ca acestea să fie ţinute separat de alimente sensibile la etilenă precum cartofii, salata verde, ardeii sau fructele roşii.
Învaţă să conservi. Muratul, deshidratatul sau congelatul sunt doar câteva dintre metodele care cresc durata de viaţă a alimentelor. De regulă aceste metode sunt simple şi pot da rezultate delicioase. Transformarea merelor prea coapte într-un gustos sos de mere va fi cu siguranţă apreciată chiar şi de copii!
Pachetul de acasă. Cu toate că ţi se pare tentant să iei masa de prânz la restaurant sau să-ţi cumperi ceva de la fast food, nici nu îţi dai seama cât de mult te costă acest lucru în fiecare lună. E mai bine să-ţi iei masa de prânz de acasă. Dacă dimineaţa te grăbeşti şi nu ai timp să împachetezi ceva, poţi congela dinainte ce ai gătit în porţioare pentru o singură masă. Astfel, în fiecare zi vei avea ceva gustos pentru pachetul tău de prânz.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.