Ziua Europeană Împotriva Traficului de Persoane
Articol editat de Andreea Leonid, 18 octombrie 2018, 06:00 / actualizat: 18 octombrie 2018, 8:22
Mii de persoane sunt exploatate anual în diferite forme. Aproximativ 62% din traficul de persoane din Uniunea Europeană se face în scopul exploatării sexuale, iar locul secund este ocupat de traficul prin muncă forțată.
Majoritatea victimelor sunt recrutate din estul Europei, din țările unde oamenii au mai puține opțiuni în ceea ce privește cariera, unde populația este foarte tentată în a-și găsi un loc de muncă în afara țării și copiii sunt mai greu de crescut și astfel, mai neglijați.
Coordonatorul Centrului Regional Împotriva Traficului de Persoane Cluj, comisar de poliţie Augusta Bora, ne spune ce sancțiuni riscă cei care se ocupă cu traficul de persoane:
Oricine se implică în recrutarea, transportarea, transferarea sau adăpostirea unei persoane în scopul exploatării acesteia, riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 3 la 10 ani și interzicerea exercitării unor drepturi. Așadar nu numai exploatarea efectivă a unei persoane se pedepsește ci și recrutarea sau transportarea acesteia, evident cunoscând scopul pentru care se realizează transportul respectiv. (Augusta Bora)
După exploatarea sexuală, a doua formă de trafic de persoane ca număr de victime este exploatarea prin muncă forțată.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.