Relaţiile interetnice din Transilvania, în centrul atenţiei la Sibiu
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 19 octombrie 2018, 17:03
Relaţiile interetnice din Transilvania sunt zilele acestea în centrul atenţiei la Sibiu. Biblioteca Judeţeană ASTRA găzduiește până duminică, 21 octombrie, cea de-a 11-a ediție a Conferinței Internaționale „Interethnic Relations in Transylvania”.
Guvernul României prin Departamentul pentru Relații Interetnice organizează conferința internațională Relații Interetnice în Transilvania. Manifestarea, aflată la cea de-a 11-a ediție este sub semnul Anului European al Patrimoniului Cultural. Rolul patrimoniului cultural în studiul istoriei medievale, dar și problemele cu care acest patrimoniu și cei care se dedică studierii și protejării lui reprezintă tematica întâlnirii. Conferința va include lansarea a trei volume recent apărute, comunicări și prezentări științifice, precum și o masă rotundă cu tema ”Patrimoniul Cultural European – de la amprentă etnică la valoare universală”. Accesul la eveniment este deopotrivă atât specialiștilor, cât și publicului larg. Detalii despre ediția din acest an ne aduce arheologul medievist Anca Nițoi, unul dintre organizatorii evenimentului:
Noutatea acestei ediții a Conferinței Internaționale Relații Intertnice în Transilvania este de fapt, tema principală care spre deosebire de alți ani se referă la patrimoniul cultural mobil și imobil, având în vedere că Uniunea Europeană a declarant anul acesta ca fiind Anul Cultural al Patrimoniului. Vom avea o excursie de studii la Cisnădie și Cisnădioara, încercând astfel să demonstrăm importanța patrimoniului cultural sud- transilvănean ca și teritoriu multietnic și multicultural. Domeniile pe care ne vom axa sunt: arheologia medievală, armamentul medieval, patrimoniul cultural construit și mobil din perioada medieval și sistemul de fortificare al cetăților medievale din Transilvania și din Europa Centrală și de Sud-Est. (Anca Nitoi)
Cele 28 de sesiuni de comunicări din acest an sunt susținute de arheologi, istorici de artă și militari din România, Bulgaria și Ucraina. Una dintre lucrările care ne-a atras atenția este legată de rezultatele unei cercetări arheologice care vizează o așezare medievală timpurie din secolele VII- VIII, realizată de arheologul Dan Băcuieț. În ce a constat lucrarea acestuia aflați în continuare:
Am fost de la bun început la fiecare din aceste manifestări organizate, sigur că de fiecare data cu un alt fel de material ștințific pe o anumită temă. De data aceasta vin cu o discuție legată de rezultatele unei cercetări arheologice preventive în județul Sălaj într-o mica zonă, care vizează o așezare medieval timpurie. Aceasta datează din secolele VII-VIII. Vin cu problematizări despre cum datăm materialul archeologic, cum îl încadrăm cronologic, cum utilizăm analogiile, cum separăm materialul arheologic și cum lucrăm cu el tipologic. Pe mine mă interesează în mod special cum prelucrăm materialul arheologic de tip ceramic pentru că în majoritatea descoperirilor care pot fi databile în epoca migraților, ceramica este artefactul majoritar. (Dan Băcuieț)
Principalul eveniment editorial al conferinței este lansarea volumului ”Relații Interetnice în Transilvania. Militaria Mediaevalia în Europa centrală și de sud-est”. (Sibiu, 2018), Volumul prezintă studii discutate în cadrul edițiilor anterioare ale conferinței în special în perioada 2015-2017. Tipărirea acestuia s-a realizat în acest an prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu. În continuare vicepreședintele Consiliului Județean Sibiu, Christine Manta-Klemens:
Acest eveniment nu este la prima ediție iar pe mine mă bucură faptul că există o continuitate a dezbaterilor pe probleme de arheologie, care s-a concretizat într-un volum. Poate că și simpozioanele din 2018 și 2019 vor fi din nou reunite într-un volum. Nu am primit înainte volumul dar după tabla de conținut, este o varietate destul de mare de subiecte atinse. (Christine Manta-Klemens)
Participanţii vor avea, totodată, posibilitatea de a descoperi Sibiul precum şi alte monumente sau oraşe din jurul acestuia.
Antena Sibiului
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.