Grăsimile din produsele lactate țin diabetul la distanță
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 20 octombrie 2018, 12:00
Oamenii de ştiinţă britanici au constatat că persoanele care consumă produse lactate nedegresate, precum caşcaval, smântână şi iaurt, dezvoltă mai rar diabet de tip 2.
Cercetătorii de la Universitatea din Cambridge au prelucrat datele a 63.600 de persoane, provenite din 16 studii. Voluntarii au fost monitorizaţi timp de 20 de ani. La început, toţi erau sănătoşi, iar spre sfârşitul studiului, 15.000 dintre aceştia au dezvoltat această boală metabolică. Participanţii au fost testaţi pentru biomarkeri de grăsimi lactate, care sunt un indicator al faptului că o persoană consumă produse lactate. În fiecare dintre aceste studii cercetătorii au analizat relaţia dintre biomarkerii de grăsime din lapte şi riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2. Ei au descoperit că participanţii cu cea mai mare concentraţie de astfel de biomarkeri au avut cel mai mic risc de diabet de tip 2 – cu 30% mai scăzut decât cei care consumă puţine produse lactate.
Luna trecută, oamenii de ştiinţă de la Universitatea McMaster din Canada au anuntat că trei porţii de lactate pe zi reduc riscul de boli cardiovasculare.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.