Programul ”After School”, legal sau nu?
Articol editat de Andreea Leonid, 23 octombrie 2018, 16:16
În județul Cluj continuă programul ”After School” până la clarificarea aspectelor legale de interpretare a noului cod etic al cadrului didactic, intrat recent în vigoare.
Inspectorul general școlar, Valentin Cuibus, consideră că nu ar fi vorba de un conflict de interese:
Este vorba despre un program de după masă în care intră și activități culturale, sportive, activități complementare față de ceea ce se face la școală, deci nu poți să zici strict că e vorba de niște ore care se fac cu copiii suplimentar, ca și program, față de orele de la școală. Învățătorii care fac ca și persoane fizice autorizate, își plătesc toate impozitele pe care le au de plătit și în mod normal ar fi legal. Deocamdată va merge așa cum am mers până acum, până avem un punct de vedere clar, al legislației. (Valentin Cuibus)
Directorul executiv al Asociației ”Părinți Clujeni”, Cristina Grigore, crede că ar trebui să adoptăm modelul francez în care programul ”After School” se desfășoară în afara școlilor și cu un personal auxiliar de specialitate.
Cred că este firesc ca un învățător sau un cadru didactic de la clasă să nu facă lecțiile cu copilul, că ar însemna că mâine vine la școală și-l evaluează și spune că ieri ți-ai făcut tema, unde ai greșit, ce ai făcut. Dacă stăm și ne gândim, un cadru didactic are o normă, el teoretic nu prea mai are timp când să se pregătească, când să-și facă el materialele dacă este în programul acesta de ”After School”.
Cred că ar trebui să fie alte cadre didactice care sunt profesori de sprijin sau profesori pentru activitățile acestea. Pe de altă parte acest serviciu de ”After School” este un serviciu privat, care se întâmplă în școală. Faptul că noi nu primim ca și părinți chitanțe e așa la limita legalității, ca să nu spun că este o fraudă care se întâmplă într-un spațiu public numit școală. (Cristina Grigore)
Cristina Grigore se opune programului ”After School” sub forma meditațiilor după ore, care obligă elevul să stea 8 ore în bancă și într-un spațiu închis, afectând astfel dezvoltarea sa armonioasă.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.