Ascultă Radio România Cluj Live

Reducem cu 90% consumul de carne, pentru a salva planeta

Reducem cu 90% consumul de carne, pentru a salva planeta

Articol editat de cristina.rusu, 24 octombrie 2018, 12:00 / actualizat: 24 octombrie 2018, 13:08

Consumul global de carne va trebui redus drastic dacă lumea dorește să acționeze împotriva încălzirii globale, arată un studiu publicat în revista „Nature” și dedicat impactului a ceea ce mâncăm asupra mediului.

În special, va trebui ca țările dezvoltate să-și reducă consumul de carne cu 90% pentru a conserva planeta și a hrăni 10 miliarde de oameni până în 2050, au calculat cercetătorii.

Producția agroalimentară, mare consumatoare de apă şi sursă de defrișare, reprezintă un factor major în încălzirea globală. Și fără o scădere netă a consumului de carne, impactul său asupra mediului ar trebui să crească până la 90% până la mijlocul secolului, avertizează cercetătorii, care solicită, de asemenea, reducerea deșeurilor alimentare și practici agricole mai bune.

Nicio soluţie nu va fi suficientă pentru a ne păstra în limitele globale, a subliniat Marco Springmann de la Universitatea Oxford.

Dar, dacă toate soluţiile ar fi implementate împreună, ar fi posibilă hrănirea în mod durabil a unei populaţii în plină creştere. Însă fără acțiuni concertate, impactul alimentaţiei noastre asupra mediului ar putea crește cu 50 până la 90% până în 2050, datorită creșterii populației și a regimurilor tot mai bogate în grăsimi, zahăr și carne, adaugă autorul principal al studiului, apărut la câteva zile după publicarea de către ONU a unei evaluări științifice alarmante privind accelerarea încălzirii globale.

În special, creșterea animalelor are un impact puternic, animalele generând emisii ridicate de metan – gaz cu efect de seră mai puțin persistent decât CO2, dar cu efect mai mare asupra încălzirii.

Producerea cărnii este, de asemenea, sinonimă cu consumul de apă: pentru a produce 500 g de carne de vită, este nevoie de aproape 7.000 de litri de apă.

Potrivit autorilor, reducerea la jumătate a deșeurilor alimentare cauzate de probleme simple de gestionare ar putea, de asemenea, să reducă impactul asupra mediului cu 16%.

Oamenii de știință subliniază rolul educației și necesitatea unei reforme a industriei.

Este nevoie de o abordare globală, în termeni de politică şi industrie, pentru a permite aceste schimbări în tiparele alimentare, pentru a le face mai sănătoase, mai bazate pe plante şi cât mai atrăgătoare pentru cel mai mare număr de oameni, conchide Marco Springmann.

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Laptele de cocos – elixir tropical pentru sănătate şi frumuseţe
Diverse miercuri, 9 aprilie 2025, 12:00

Laptele de cocos – elixir tropical pentru sănătate şi frumuseţe

Laptele de cocos este de multă vreme apreciat în ţările tropicale pentru gustul şi proprietăţile sale nutritive. Astăzi, popularitatea sa...

Laptele de cocos – elixir tropical pentru sănătate şi frumuseţe
Madonna și Elton John au „îngropat securea războiului”
Diverse miercuri, 9 aprilie 2025, 09:30

Madonna și Elton John au „îngropat securea războiului”

În 2004, cântăreţul britanic a criticat-o vehement pe vedeta pop americană în timpul ceremoniei Q Awards.   Cântăreţul-compozitor a...

Madonna și Elton John au „îngropat securea războiului”
Un diamanat albastru foarte rar, expus la Abu Dhabi înainte să fie scos la licitaţie
Diverse miercuri, 9 aprilie 2025, 00:00

Un diamanat albastru foarte rar, expus la Abu Dhabi înainte să fie scos la licitaţie

Un diamant albastru de 10,03 carate, a cărui valoare a fost estimată la 20 de milioane de dolari, a fost expus marţi, 8 aprilie, în avanpremieră...

Un diamanat albastru foarte rar, expus la Abu Dhabi înainte să fie scos la licitaţie
16 motive să nu ignori obezitatea
Diverse marți, 8 aprilie 2025, 12:00

16 motive să nu ignori obezitatea

Oamenii de știință de la Universitatea Johns Hopkins au descoperit că obezitatea, în special obezitatea accentuată, este strâns asociată cu...

16 motive să nu ignori obezitatea
Diverse marți, 8 aprilie 2025, 11:51

Căsătoria, factor favorizant al demenţei?

Demenţa este o afecţiune care atrage tot mai mult atenţia mediului ştiinţific şi medical. În timp ce unii cercetători se concentrează pe...

Căsătoria, factor favorizant al demenţei?
Diverse luni, 7 aprilie 2025, 18:00

Această descoperire poate ajuta milioane de oameni care suferă de rău de mișcare!

Oamenii de știință japonezi de la Universitatea Nagoya au dezvoltat o metodă inovatoare de a combate răul de mișcare folosind unde sonore....

Această descoperire poate ajuta milioane de oameni care suferă de rău de mișcare!
Diverse luni, 7 aprilie 2025, 12:00

O oră petrecută, în pat, pe telefon crește riscul de insomnie cu 59%

Este deja cunoscut faptul că expunerea la ecrane înainte de somn nu este benefică, deşi unii dintre noi preferă să adoarmă cu televizorul...

O oră petrecută, în pat, pe telefon crește riscul de insomnie cu 59%
Diverse duminică, 6 aprilie 2025, 12:00

Consumul unor alimente sănătoase pe stomacul gol poate face mai mult rău decât bine

Consumul alimentelor potrivite este esenţial pentru menţinerea unei bune stări de sănătate.   Deşi este tentant să alegem rapid orice...

Consumul unor alimente sănătoase pe stomacul gol poate face mai mult rău decât bine