Majorarea salariului minim, de la 1 noiembrie, stârneşte polemici
Articol editat de Andrei Cretoiu, 24 octombrie 2018, 09:50
Premierul Viorica Dăncilă şi miniştrii Muncii şi Finanţelor au discutat marţi, 23 octombrie 2018, la Palatul Victoria, cu mai mulţi reprezentanţi ai sindicatelor şi patronatelor despre majorarea salariului minim.
Potrivit Consiliului de Programare Economică, această majorare ar avea un impact pozitiv asupra creşterii economice pe termen lung, ar stimula consumul şi cererea şi ar avea un impact nesemnificativ asupra inflaţiei.
Astfel, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată ar urma să ajungă, de la 1 noiembrie, anul acesta, la 2.080 lei pe lună.
De asemenea, se are în vedere introducerea unui salariu minim diferenţiat, de 2.350 lei lunar, pentru angajaţii cu studii superioare şi pentru cei cu 15 ani vechime.
De la 1 octombrie 2019, salariul minim pentru persoanele fără studii superioare ar urma să ajungă la 2.250 lei, iar cel pentru persoanele cu studii superioare, la 2.520 lei.
Avizarea proiectului de guvern privind majorarea, de la 1 noiembrie, a salariului minim brut pe economie, a stârnit polemici în şedinţa de astăzi a Consiliului Economic şi Social.
Reprezentanţii patronatelor au arătat că prevederea va duce la concedieri masive şi falimente. De partea lor, sindicatele au susţinut iniţiativa şi chiar au propus amendamente care prevad sume mai mari pentru angajaţii cu studii superioare.
Punctele de vedere ale părţilor vor fi trimise guvernului.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.