Cinci mituri despre cancerul la sân
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 25 octombrie 2018, 11:28
Este cea mai răspândită formă de cancer în rândul femeilor, afectând aproximativ 15% din populaţia de sex feminin a lumii. Există multe mituri şi credinţe false care înconjoară această afecţiune. Şi chiar dacă medicii nu ne pot răspunde la toate întrebările, ceea ce se ştie cu siguranţă este faptul că, dacă este descoperit la timp printr-un consult regulat, şansa de supravieţuire creşte foarte mult. Este foarte important ca atunci când e vorba de cancerul la sân, să separăm mitul de realitate.
Un nodul nu e o condamnare la moarte
Multe femei intră în panică în momentul în care îşi descoperă un nodul la sân. Cu toate acestea, doar o mică parte dintre nodulii detectaţi se dovedesc a fi maligni. De asemenea, doar 10% dintre femeile diagnosticate cu cancer au detectat noduli sau au simţit dureri ale sânilor. Totuşi, este foarte important ca atunci când observaţi un nodul mai mic sau mai mare, dacă s-a schimbat forma sau sensibilitatea sânilor, să vă adresaţi unui medic.
Nu-mi fac griji, sunt tânără
Chiar dacă nu este cazul să vă faceţi griji, puţină atenţie nu strică. Cancerul la sân afectează de multe ori femeile aflate la menopauză, în ultima vreme a început însă să-şi facă apariţia şi în rândul pacientelor mai tinere. În 5.5% din cazuri vârsta pacientei nu depăşeşte 40 de ani.
Sâni mai mici, riscuri mai mici?
O eroare uriaşă. Mărimea sânilor nu are nicio legătură cu dezvoltarea cancerului. Ceea ce are însă legătură este obezitatea. Mamografia este obligatorie pentru toate femeile, indiferent de mărimea sânilor lor.
Mamografia este periculoasă?
Bineînţeles că nu. Examenul de mamografie presupune expunerea la radiaţii, dar cantitatea este neglijabilă în contextul în care ne poate salva viaţa. Aparatura folosită în zilele noastre presupune foarte puţine radiaţii; de fapt în decurs de un an, corpul nostru este expus la o cantitate de 10 ori mai mare de radiaţii provenind din surse naturale. Mamografia nu doare, este doar o senzaţie uşor neplăcută care durează câteva secunde.
Bărbaţii şi cancerul la sân
Când vorbim de cancerul la sân, de regulă ne gândim la femei. Cu toate că mai rar, dar poate să apară însă şi în rândul bărbaţilor. Statisticile arată că aproximativ 1% dintre cazuri au fost diagnosticate la bărbaţi. Nu putem sublinia îndeajuns cât de mult contează timpul în cazul ambelor sexe: un consult regulat, prin care cancerul este detectat într-o fază incipientă, poate să salveze multe vieţi.
Sursă: Origo.hu
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.