Focus Atelier: „Cum ascultăm realitatea?” – radio documentar, la Casa Tranzit
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 25 octombrie 2018, 18:18
Înscrierile la atelierul Mariei Balabaș au început. Până pe data de 31 octombrie, cei interesați să experimenteze cu mediul radioului documentar pot completa formularul de înscriere pe site-ul focusatelier.ro. Atelierul „Cum ascultăm realitatea?” se va desfășura între 2-11 noiembrie 2018 la Casa Tranzit, în cadrul platformei Focus Atelier, organizată de Asociația Reciproca. Participarea este gratuită.
În acest atelier, ne vom apleca asupra conceptului de libertate şi asupra felurilor în care a fost acesta înţeles, în România, după Revoluţia din 1989. Vom explora poveşti ale anilor ‘90 care pun în discuţie libertăţile personale, auto-definirea în funcţie de regimul politic şi schimbarea paradigmei culturale. Vizăm un proces de lucru în care produsul final vorbeşte atât despre autorul lui, cât şi despre subiectul ales. Documentarul radio poate fi spaţiul înţelegerii şi expresiei subiective a realității, a declarant facilitatoarea atelierului, Maria Balabaș.
Maria Balabaș este creatoarea emisiunii Dimineața Crossover de la Radio România Cultural şi a generat, pe parcursul timpului, diverse proiecte dedicate noilor forme de creaţie radiofonică.
Maria fost nominalizată la Prix Europe şi Prix Italia pentru documentare radio și selecționată la Grand Prix Nova. A iniţiat grupurile muzicale Avant’n’Gard și Soare Staniol, care se inspiră din tehnici de improvizaţie, muzică electronică şi surse sonore neconvenţionale. Ca artist solo crează instalaţii şi piese narative bazate pe înregistrări de teren, înregistrări de arhivă sau alte forme ale memoriei auditive.
Atelierul „Cum ascultăm realitatea?” face parte din platforma Focus Atelier, proiect al Asociației Reciproca. A patra ediția Focus Atelier se concentrează pe tema paradigmelor contemporane în arta documentară. Ediția include patru rezidențe pe domeniile: desen documentar și arte mixted-media; jurnalism și receptare mass-media; teatru documentar și film documentar, alături de invitați ca Alexandra Bodea, Laura Sandu, Nico Vaccari sau Sînziana Koenig. Punctul forte al rezidențelor noastre îl constituie crearea unui grup de lucru format din cercetători și artiști emergenți care lucrează cot la cot cu invitații, pe temele propuse de aceștia, pentru realizarea de evenimente culturale noi, la care devin co-autori. Focus Atelier este un real demers pedagogic ce facilitează întâlnirea și lucrul practic între profesioniști cu experiență, artiști tineri și cercetători în științele umaniste. Detalii despre întregul program se pot găsi pe site-ul focusatelier.ro. Pentru orice informații organizatorii pot fi găsiți la adresa de email asociatia.reciproca@gmail.com
Ediția a IV-a Focus Atelier este un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Național Cultural, Institutul Cultural Român și de către Primăria și Consiliul Local Cluj Napoca.
Redacția
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.