La Cluj s-a inaugurat Institutul pentru Studii de Holocaust şi Genocid
Articol editat de Andreea Leonid, 25 octombrie 2018, 19:45
„Opusul iubirii nu este ura, ci indiferenţa”, spunea Elie Wiesel, cunoscutul supravieţuitor al Holocaustului, cel mai mare genocid al tuturor timpurilor. Se estimează că, într-un deceniu, au fost omorâţi în jur de 11 milioane de oameni. Jumătate dintre ei erau evrei.
Şi tocmai pentru a nu rămâne indiferenţi la tragediile umane care au avut loc în lume, s-a inaugurat la Cluj Institutul pentru Studii de Holocaust şi Genocid. Directorul acestuia este Zoltán Tibori Szabó, conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării a Universităţii Babeş-Bolyai.
Zoltán Tibori Szabó: „Ştiţi că şi din Cluj au fost deportaţi în timpul Holocaustului peste 18.000 de evrei în lagărul de la Auschwitz. Cam trei sferturi dintre ei au ajuns imediat în crematorii şi ceilalţi au pierit în alte lagăre de muncă silnică din Germania sau Polonia ocupată. Dar Clujul nu este aşa departe nici de fosta Iugoslavie, unde în urmă cu vreo 20 şi ceva de ani se produceau genocide repetate. Cred că este foarte important institutul acesta pentru a avertiza studenţii, cei care vor fi viitorii conducători ai acestei ţări, viitorii intelectuali, politologi, specialişti în administraţia publică, jurnalişti şi comunicatori să ştie despre ce este vorba şi să cunoască modalităţile prin care o putere poate să alunece pe o astfel de pantă care să o conducă la distrugerea unei întregi comunităţi numai pentru faptul că ea reprezintă o minoritate, o altă limbă, o altă religie sau o alteritate de un oarecare fel”.
Pe lângă istorici, profesori şi studenţi, la ceremonia de inaugurare a Institutului pentru Studii de Holocaust şi Genocid de la Cluj a fost prezent şi istoricul Radu Ioanid, director al Departamentului de Arhivă al Muzeului Holocaustului din Washington.
Radu Ioanid: „Asistăm la un reviriment şi în Statele Unite şi în Europa al populismului, al extremismului de dreapta care pune în discuţie istoria Holocaustului. Şi în acest domeniu sunt convins că această nouă instituţie creată, care este o premieră în România din punctul de vedere al studiilor universitare, îşi va aduce contribuţia”.
Înfiinţarea acestui Institut pentru Studii de Holocaust şi Genocid a fost salutată şi de Andrei Klein, unul dintre puţinii supravieţuitori ai lagărului de la Moghilev-Podolski din Transnistria.
Andrei Klein: „Sper ca prin cercetările noi care se vor face se vor întări acele adevăruri istorice despre care noi ştim sau poate că nu ştim suficient. E foarte important mai ales pentru tineret, care va fi de fapt viitorul acestei ţări”.
Andreea Leonid