Radio Cluj…la modă: Trench-ul nostru cel de toate zilele
Articol editat de cristina.rusu, 25 octombrie 2018, 06:00 / actualizat: 26 octombrie 2018, 8:11
Trebuie să știți că există piese vestimentare care se transformă ele însele în personaje. După ce aura de celebritate le-a fost acordată prin diferitele purtări de-a lungul și de-a latul lumii, de persoane celebre, în filme celebre, în momente importante istorice, ele dobândesc o viață inexplicabilă prin tocmai acel suflu al deselor lor întrebuințări.
Cine nu își amintește celebra scenă din filmul Casablanca, unde personajele Rick interpretat de Humphrey Bogart și Ilsa –Ingrid Bergman se despart pe aeroport. Rick era înveșmântat într-un trench, iar imaginea lui a rămas iconică atât pentru film cât și pentru modă. Sau, poate preferați scena din Breakfast at Tiffany unde Holly- Audrey Hepburn iese din taxi, tulburată după discursul iubitului său, Paul- George Peppard, îmbrăcată tot cu un trench, ca să-și caute pisica și implicit iubitul pierdut? Nu mai vorbim despre rolul acestei haine în filmele cu detectivi, Peter Sellers în seria cu Pantera Roz, sau look-ul lui Sherlock Holmes.
Sunt multe peliculele unde acest articol vestimentar își joacă rolul împreună cu actorii, nu doar cele pomenite, așa încât faptul că el reprezintă ceea ce în modă este un must-have, adică ceva obligatoriu pentru garderobă, nu mai miră pe nimeni.
Conceput inițial ca haină pentru ofițeri- asta dacă v-ați întrebat vreodată la ce servesc plătcile suprapuse, agățătorile exterioare, buzunarele sau bentițele capsate de la mâneci- evident, nu era doar o chestiune inițială doar de design, trenciul a făcut o carieră la fel de lungă ca și jeanșii, tocmai datorită versatilității sale ce face față cu brio în diverse situații cotidiene.
Clasic și totuși modern, feminin și masculin deopotrivă, casual dar cu potențial elegant, șic dar și comod, trenciul își găsește pe deplin sensul în orice garderobă.
Există o dispută vis-a vis de patentarea acestui celebru articol vestimentar între două firme celebre Aquascutum și Burberry. Amândouă brandurile produceau haine protectoare pentru armată.
Calitatea numărul 1 a trenciului a fost impermeabilitatea și faptul că era ușor ca și greutate. Înainte de apariția sa, pe front se purtau doar mantalele grele și lungi din stofă, care nu erau impermeabile. În vreme de intemperii nu doar greutatea hainei împiedica mișcarea ci și faptul că țesătura se încărca cu apă în exces.
Thomas Burberry a patentat un material din stofă de lână, gabardină în anul 1879, și creat așa numita haină Tielocken, poreclită Burberry în 1912, inspirat fiind de hainele fermierilor și ale păstorilor, în vreme ce Aquascutum, după cum sugerează și numele avea încercări încă din 1853 de a crea un tip de haină care să protejeze împotriva ploii.
Trenciurile au fost gândite în așa fel încât să țină cald, să lase corpul să respire, să fie impermeabile, iar căptușeala putea fi desprinsă și folosită la nevoie ca pernă sau pătură.
Sigur că astăzi, multe dintre aceste funcționalități au dispărut, în vreme ce designul păstrează încă linia consacrată.
Trenciul clasic este cel din gabardină, cu închidere la dublu rând de nasturi, cu cordon, de cele mai multe ori legat în talie deși cordonul este prevăzut cu o cataramă, în culori neutre gen bej, ecru, kaki.
Vă părăsesc, desigur până la proxima noastră întâlnire, cu rugămintea de-a găsi sinonimele folosite în limba română pentru acest notoriu articol vestimentar. Eu vă ofer doar unul dar foarte nostim: Balonzaid.
Călina Langa, fashion designer
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.