Sesam deschide cartea: Cele mai noi cărţi pentru copii în pregătire la editurile din România
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 26 octombrie 2018, 08:00 / actualizat: 26 octombrie 2018, 13:36
Toamna asta se anunţă foarte bogată în cărţi minunate, şi dacă intraţi cumva în vacanţă săptămâna viitoare, nu strică să vă notaţi ce puteţi găsi nou prin librării.
Mi se pare foarte interesant un titlu de la Editura Arthur, „Curiosul Caz al lui Origami Yoda„! Cartea lui Tom Angleberger este prima dintr-o serie de șase volume despre personaje Star Wars din hârtie care par să prindă viață și să dea sfaturile potrivite la momentul potrivit.
Pe scurt, Origami Yoda a fost împăturit din hârtie de Dwight, un elev de clasa a șasea, considerat cel mai împiedicat din toată școala. Dwight este ținta tuturor glumelor și ironiilor colegilor. Supriză însă, figurina modelată din hârtie ajunge să-i dea cele mai preţioase sfaturi lui Dwight. Un fel de Siri cu răspunsuri potrivite la întrebări de genul: ”pot să invit o fată la dans?”, ”ce mă fac cu pantalonii uzi?” sau ”ce subiect voi primi la examen?” Partea bună este însă că doar Dwight înţelege limbajul în care vorbeşte Origami Yoda.
O altă carte grozavă de la editura Arthur se numeşte „Şirul pierdut al timpului” şi este scrisă de Paige Britt.
O cunoaştem pe Penelope, o fată care își dorește să devină scriitoare, dar nu are timp nici să relaxeze, darămite să pună pe hârtie fel de fel de povești. Apoi, într-o zi, așa cum Dorothy a fost purtată de o tornadă tocmai în țara lui Oz, la fel și Penelope se trezește pe Tărâmul Posibilității, unde copiii pot să viseze cât vor cu ochii deschiși.
Aici, Ideile, Fanteziile și Grijile există în carne și oase. Nu pentru multă vreme: odată cu dispariția Marii Zăbovitoare, creatoarea tărâmului, nimeni nu mai are voie să piardă timpul, iar Ceasornicarii tiranului Cronos mișună peste tot și îți pândesc orice mișcare.
Șirul pierdut al timpului ne învață cât de important este să ne facem timp pentru noi înșine, pentru visurile noastre și pentru prietenie.
Cel mai mult mă entuziasmează apariţia la Humanitas junior, a unei cărţi care mi-a încântat copilăria: „Basmele” lui Wilhelm Hauff.
Cel mai frumos este că ilustraţiile aparţin uneia dintre cele mai îndrăgite ilustratoare de cărţi pentru copii de la noi, doamna Livia Rusz. Şi mai interesant este că Livia Rusz este născută la Cluj. A ilustrat de-a lungul anilor poveştile lui Ion Creangă, cartea unui alt clujean celebru Fodor Sandor, „Cipi, acest pitic uriaş” sau Peter Pan. În prezent, Livia Rusz trăieşte la Budapesta.
Revenind la Basmele lui Wilhelm Hauff, sunt convinsă că o să-i adoraţi pe Muc cel mic, Califul Barză, piticul Nas-Lung şi o grămadă de alte personaje încântătoare.
Doina Borgovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.