Vântul a făcut ravagii în județul Sibiu
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 26 octombrie 2018, 11:04
Vântul a făcut ravagii miercuri după amiază, 24 octombrie, în județul Sibiu. Un panou publicitar a căzut peste un autobuz, acoperișul unui bloc a fost distrus iar o terasă a fost doborâtă.
Pompierii şi poliţiştii din Sibiu au intervenit, miercuri, pentru îndepărtarea pagubelor cauzate de vântul puternic. Acesta a distrus, în Sibiu, acoperişul unui bloc, a smuls ţiglele de pe un altul şi a doborât un panou publicitar peste un autobuz cu pasageri, însă fără să existe răniţi. La o terasă din Piața Mare a căzut copertina, dar fără să fi fost rănită nicio persoană. Inspectoratul pentru Situații de Urgență Sibiu a intervenit la 10 situații de urgență. Purtătorul de cuvânt al acestei instituții, Cristina Criveanu vine cu detalii:
Deși a fost vorba despre mai multe evenimente, gestionate într-un timp de trei ore, s-a reușit a se răspunde cu promptitudine la toate sesizările primite. Pompierii au acționat și în colaborare cu autoritățile locale pentru înlăturarea arborilor căzuți, precum și pentru și pentru prevenirea producerii altor situații de urgență, din cauza panourilor sau elementelor de construcție căzute sau aflate în pericol să se desaprindă. Nu au fost înregistrate victime și s-a reușit limitarea producerii de pagube materiale. (Cristina Criveanu)
Tot din cauza vântului a fost afectată și circulația rutieră. Mai mulți copaci au căzut pe mijlocul drumului atât în orașul Sibiu cât și pe trei drumuri judetene. Vremea nefavorabilă și echiparea necorespunzătoare a unui autocar a făcut ca forțele de intervenție să fie solicitate pentru transportul a 46 de copii și 4 adulți de pe drumul ce duce la stațiunea Păltiniș, pâna la cabana la care copii aveau făcută rezervarea. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu, Elena Welter vine cu câteva recomandări pentru participanții la trafic:
Mai mulți copaci au căzut pe partea carosabilă atât în Municipiul Sibiu, cât și pe drumurile din județ. Însă, nu au fost probleme majore, astfel încât să fie blocată circulația rutieră pe o perioadă foarte mare de timp. În acest context le recomandăm conducătorilor auto să acorde o atenție sporită modului în care își pregătesc autovehiculul pentru a porni la drum în această perioadă, reamintim că sunt drumuri în județul Sibiu unde se circulă în condiții de iarnă. În această perioadă este obligatorie folosirea anvelopelor, să circule cu o viteză redusă, să mărească distanța între autovehicule, să se asigure că nu pun în dificultate traficul rutier în cazul în care circulă în zonele unde ninge sau intervin utilajele de deszăpezire. (Elena Welter)
Potrivit meteorologilor, rafala maximă înregistrată la stația meteo de lângă Aeroportul Internațional Sibiu a fost de 68 kilometri/oră. Cât de siguri se simt sibienii în astfel de situații de calamitate, aflăm în continuare:
Nu mă simt prea în siguranță. În general, zidurile sunt destul de șubrede și am văzut probleme și la geamurilor unor case vechi. Am trecut pe lângă o astfel de locuință și după cinci minute, când am revenit acolo, am văzut că un geam s-a spart între timp. Din cauza vântului puternic sunt foarte multe nesiguranțe. (Ana)
Din cauza vântului puternic au avut loc acele incidente. Dar în Sibiu ceva deosebit se întâmplă foarte rar. Am auzit că mai demult a căzut o bucată de acoperiș de pe o clădire, omorând o femeie. Dar astfel de incidente se întâmplă o dată la patru-cinci ani. (Dan)
Judeţul Sibiu se numără printre judeţele aflate sub atenţionare de Cod galben de vânt.
Antena Sibiului
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.