90% din sarea de bucătărie conţine particule periculoase
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 28 octombrie 2018, 12:00 / actualizat: 28 octombrie 2018, 14:00
Situaţia privind microparticulele din plastic din apele Mării Negre nu este diferită de cea din Marea Mediterană şi Marea Baltică. Aceasta este concluzia Institutului pentru Biodiversitate din cadrul Academiei Bulgare de Ştiinţe, în urma analizei apei, efectuate anul trecut, împreună cu o echipă a Greenpeace, a declarat Deniţa Petrova, reprezentantul filialei bulgare a organizaţiei ecologice.
Un studiu recent a arătat că 90% din sarea de masă care ajunge la consumatori conţine particule de plastic rămase din gunoaiele care se degradează în apă. Astfel, prin sare şi prin alimente, plasticul intră şi în organismul uman.
Cele mai multe gunoaie au fost observate de Greenpeace în mare, în faţa staţiunilor de pe litoral. Se pare că peste tot există microplastice, aceasta este o problemă generată de om. Este important să fie luate măsuri în ceea ce priveşte obiectele de plastic de unică folosinţă. Pământul nu este de unică folosinţă şi putem trăi şi fără a genera atât de mult deşeuri, a subliniat Petrova.
Expertul în calitatea alimentelor dr. Serghei Ivanov a precizat că în prezent nu există concluzii clare despre efectul plasticului asupra organismului. Dr. Ivanov a subliniat că există alte probleme mai grave legate de sare, cum ar fi transformarea acesteia într-un supliment nutriţional, eludând astfel cerinţele de siguranţă. Potrivit expertului, tipurile moderne de sare de bucătărie nu sunt iodate şi au un nivel ridicat de metale grele.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.