Infecțiile nosocomiale s-au dublat în ultimii 12 ani în România
Articol editat de Andreea Leonid, 28 octombrie 2018, 13:46 / actualizat: 29 octombrie 2018, 10:22
Articol editat de Andreea Leonid, 28 octombrie 2018, 13:46 / actualizat: 29 octombrie 2018, 10:22
Numărul raportărilor privind infecţiile dobândite de pacienţi în spitalele din România s-a dublat în ultimii doisprezece ani, ajungând de la peste zece mii în 2005, la aproape douăzeci de mii, anul trecut. Cea mai mare creştere se înregistrează la infecţiile digestive, dar şi la septicemii, conform datelor transmise de Institutul Naţional de Sănătate Publică.
Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie şi reprezentantul României în Comitetul Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, prof. dr. Alexandru Rafila, a declarat că este vorba de o creştere a raportărilor, iar acest lucru nu trebuie să ne îngrijoreze.
Alexandru Rafila: Nu cred că ar trebui să ne îngrijoreze, pentru că sunt cifre care arată că s-au făcut progrese în ce priveşte identificarea şi raportarea infecţiilor asociate asistenţei medicale, aşa-numitele infecţii nosocomiale, cum le defineam noi în trecut. Oricum, cifrele înregistrate în România sunt de circa zece ori mai mici decât cele înregistrate în orcare altă ţară a Uniunii Europene. Noi, în urma acestei raportări, suntem undeva la 0,5 cazuri la o sută de cazuri externate din spital. În ţările Uniunii Europene, această cifră variază undeva între 5% şi 7%-8%. Ceea ce ne preocupă este, pe de o parte, să încercăm să îmbunătţim calitatea diagnosticului şi modul de raportare a infecţiilor, iar ceea ce trebuie să ţinem sub control şi să evităm sunt în special infecţiile grave, infecţiile invazive, cum sunt septicemiile sau pneumoniile asociate ventilaţiei, care de cele mai mule ori sunt produse de bacterii multirezistente şi sunt foarte greu de tratat şi reprezintă o problemă de sănătate publică la nivel global şi bineînţeles că şi în ţara noastră.
Medicii trebuie să fie încurajaţi să raporteze aceste infecţii, astfel că specialiştii se aşteaptă ca cifrele să crească în continuare. Măsurile care se impun după identificarea mărimii corecte a acestui fenomen se referă la controlul utilizării antibioticelor, îmbunătăţirea măsurilor de igienă în spitale, în paralel cu întărirea dezvoltării laboratoarelor de microbiologie din unităţile spitaliceşti.