Help again! O altfel de abordare a problemei migranților
Articol editat de , 29 octombrie 2018, 13:43
Crucea Roșie din România, prin intermediul Filialei din Satu Mare, derulează timp de 16 luni proiectul denumit Help again! Cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă, proiectul a fost lansat luni, 29 octombrie.
Principalul obiectiv al proiectului constă în consolidarea Filialei Satu Mare a Societății Naționale de Cruce Roșie de a formula și promova o alternativă cu impact național la politica publică inițiată de Guvernul României în domeniul migrației.
Rodica Borlan, directoarea Filialei Crucea Roșie Satu Mare, precizează că prin consecințele pe care le poate avea asupra comunităților, migrația – și în special afluxul masiv de populație – trebuie abordate prin acordare unui interes major adoptării unor măsuri holistice de intervenție la dezastru, care să contribuie la construirea de comunități sigure, capabile de răspuns și mereu pregătite pentru reducerea riscurilor și vulnerabilității asociate unor afluxuri masive de migranți. Acest lucru este posibil prin elaborarea unui set de măsuri și acțiuni, cu preluarea unor modele de bune practici din statele Uniunii Europene , care să faciliteze procesul de integrare a imigranților , cu implicaea și responsabilizarea societății civile:
În cadrul proiectului vom stabili cum putem să intervenim, care sunt nevoile migranților, ce posibilități avem fiecare în acest sens și care este rolul fiecăruia dintre cei implicați. Se va lucra împreună cu reprezentanții instituțiilor statului și cei ai mai multor ONG-uri, iar odată stabilite rolul și implicarea fiecăruia, poate fi elaborat un plan care să funcționeze la nivel național. (Rodica Borlan)
Suportul factorilor implicați va fi asigurat cu acordul comunităților, care vor fi informate cu privire la migranți și migrație:
O activitate distincă a proiectului va consta în semnarea de protocoale cu unități administrativ-teritoriale, în special comunități situate pe graniță, unde migrația este mai des întâlnită. Totodată, vom avea activități de informare a populației, pentru a spulbera toate poveștile care circulă despre migranți și migrație. (Rodica Borlan)
La nivel național, Crucea Roșie intervine cu alimente și îmbrăcăminte în sprijinul migranților din Timișoara, Constanța și Giurgiu, unde sunt înregistrate cele mai multe cazuri. Prin participarea la activitățile organizate în cadrul proiectului Help again, factorii implicați vor ști cu precizie ce rol au și cum pot să intervină.
Stela Tudor
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.