Încep înscrierile în proiectul Unspoken
Articol editat de cristina.rusu, 29 octombrie 2018, 12:51
Înţelegerea diversităţii din spatele cuvintelor nerostite este un proiect la care sunt invitaţi să participe tinerii cu şi fără dizabilităţi din Cluj-Napoca.
Proiectul, lansat de Direcţia de Asistenţă Socială şi Medicală, va fi axat pe barierele de comunicare din lumea celor cu deficienţe de auz, pe dificultăţile acestora de a stabili conexiuni reale atât cu cei fără dizabilităţi, cât şi cu semenii lor din alte ţări.
Understanding the Diversity behind Unspoken Words (numit pe scurt Unspoken) este finanţat de programul Erasmus Plus al Uniunii Europene.
Participanţii vor fi tineri cu şi fără dizabilităţi din 5 ţări: Albania, Polonia, Bulgaria, Portugalia şi România. Principala activitate va avea loc în martie 2019, fiecare ţară contribuind cu o echipă formată din 6 persoane.
Tinerii participanţi vor fi îndemnaţi să conştientizeze provocările cu care se confruntă persoanele cu deficienţe de auz, dar vor avea şi şansa să se familiarizeze cu limbajul semnelor.
Crina Pop, reprezentanta Direcţiei de Asistenţă Socială şi Medicală din Cluj:
Activitatea cea mai importantă este mobilitatea tinerilor cu şi fără deficienţe de auz. Vom avea un grup mixt format din 30 de tineri: 15 cu deficienţe de auz şi 15 fără dizabilităţi, într-un număr egal din fiecare ţară. Această mobilitate va dura 8 zile.
Practic în cele 8 zile va fi promovat dialogul intercultural şi diversitatea culturală. Vor fi discutate şi aspecte referitoare la politicile sociale din fiecare ţară prezentă, ca participanţii să priceapă care sunt diferenţele legislative în domeniul acesta al deficienţelor de auz.
De asemenea vrem să creştem gradul de conştientizare şi sensibilizare a tinerilor participanţi cu privire la situaţiile generate de discriminare. (Crina Pop)
Cel mai important obiectiv al proiectului rămâne însă depăşirea barierelor care despart tinerii veniţi din culturi diferite, dar şi stabilirea unor conexiuni productive între participanţi:
Practic acesta este scopul proiectului, depăşirea barierelor de comunicare interculturală între tineri care provin din ţări diferite; să învăţăm ce aduce fiecare cultură şi să împărtăşim obiceiuri, precum şi tot felul de preocupări, de motivaţii; ca să încercăm să cunoaştem toate aceste culturi şi, până la urmă, să putem să creăm ceva împreună. (Crina Pop)
Înscrierea este deschisă pentru tinerii cu vârstă cuprinsă între 18 şi 30 de ani. Viitorii participanţi trebuie să cunoască la nivel de înţelegere limba engleză. Detaliile privind participarea la proiect vor fi disponibile pe site-ul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Medicală începând din luna noiembrie.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.