Colegiul Economic din Cluj: o pepinieră a viitorilor antreprenori și economiști
Articol editat de Andreea Leonid, 30 octombrie 2018, 13:58 / actualizat: 14 noiembrie 2018, 10:00
Tradiție, istorie și renume: așa s-ar caracteriza cei 97 de ani de existență ai Colegiului Economic din Cluj, care poartă numele primul primar român al orașului, Iulian Pop.
În inima Clujului, într-o clădire situată pe strada Emil Isac, se pregătesc într-ale profesiei de economist tineri pe care îi vom regăsi peste puțin timp în domeniu.
Colegiul Economic, școală înființată imediat după Marea Unire, și-a pus amprenta din totdeauna asupra economiei locale, transilvănene și chiar naționale. De aceea considerăm că învățământul economic actual clujean va avea o mare importanță la dezvoltarea locală și ideea noastră este să nu scădem această calitate a învățământului deoarece este o pepinieră de antreprenori și viitori economiști.
Admiterea în clasa a IX-a se face cu medii destul de mari, peste 8,50, iar promovabilitatea la bacalaureat se situează în jurul cifrei de 98%. (profesor Sebastian Rășinar, purtător de cuvânt al Colegiului)
Printre foștii absolvenți ai Colegiului Ecomonic din Cluj se numără și Patrițiu Abrudan, directorul regional al Băncii Transilvania. El a absolvit în urmă cu 45 de ani Liceul Economic, cum se numea atunci. Își amintește cu drag și acum de diriginții pe care i-a avut:
Emoția este întotdeauna la cote înalte atunci când pășești pe treptele liceului. Acest liceu, la momentul la care l-am urmat noi și nu numai atunci, era unul de referință în învățământul din Cluj. Spun asta bazându-mă în primul rând pe reputația cadrelor didactice. Și mi-aduc aminte în special de cei doi diriginți: Mihail Oniu și Mircea Stanca, al doilea nostru părinte care, pe lângă introducerea în științele contabilității, a fost aproape de noi tot timpul, inclusiv în zilele de sărbătoare.
Din clasa noastră care conținea 44 de absolvenți, 35 am intrat la facultate din prima. Măsura valorii acestui liceu este dată de calitatea absolvenților și aici este satisfacția și munca profesorilor pe care i-am avut. (Patrițiu Abrudan)
Pe holurile colegiului i-am întâlnit pe elevii care frecventează zi de zi cursurile. I-am întrebat ce le place la școala la care învață:
”Liceul, colectivul, profesorii sunt foarte ok. Eu m-am gândit să merg mai departe în IT, dar și contabilitatea e ok.”
”Mie la Colegiul Economic îmi place cel mai mult relația dintre profesor-elev. Colectivul de asemenea, suntem prietenoși, suntem toți o echipă, ca o familie.”
La final, un ultim sfat oferit elevilor de fostul absolvent al Colegiului, reputatul om de afaceri Patrițiu Abrudan.
I-aș sfătui să creadă în ceea ce le spun profesorii la cursuri și să-și consume energiile și cele învățate în acest liceu în această țară, care nu trebuie să fie părăsită de ei. (Patrițiu Abrudan)
Andreea Leonid
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.