Spune NU risipei alimentare! Radio Cluj găzduiește lansarea primei Bănci locale de alimente
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 30 octombrie 2018, 13:10 / actualizat: 30 octombrie 2018, 19:50
Clujul e al doilea oraş din ţară, după Capitală, care deschide o bancă de alimente.
Rolul acestui proiect social e de a prelua de la agenţii comerciali şi de la producători alimentele care se apropie de termenul de expirare sau cele care nu ajung pe rafturile magazinelor din cauza unor imperfecţiuni minore.
La deschiderea Băncii clujene de alimente, care a avut loc astăzi la sediul Radio Cluj, a fost prezent şi Gabriel Sescu, preşedintele Băncii de Alimente din Bucureşti:
Începutul este greu dacă nu ai resurse dar, după un an de zile, la București, în 2017 noi am colectat 57 de tone. anul acesta, până la 30 octombrie am colectat deja, 120 de tone și sperăm să ajungem la 150-170 de tone până la sfârșitul anului. Nimic din ceea ce am primit nu a fost aruncat. Luăm produse cu minim 5 zile termen de valabilitate, ca să avem timp efectiv să le dăm mai departe, deci să fie și consumat până la scadență. (Gabriel Sescu, preşedintele Băncii de Alimente din Bucureşti)
La Cluj, Banca de alimente îşi propune să colecteze anual 18 tone de produse, de la un lanţ de supermarketuri şi de la o asociaţie de producători. Acestea vor ajunge la cei care au nevoie de ele prin intermediul a şase ONG-uri specializate în asistenţă socială.
…………………………………………………………………………………………………………………..
Marți, 30 octombrie, de la ora 17,30, Radio Cluj găzduiește lansarea Băncii locale de alimente.
Obiectivul băncii este să recupereze surplusul de alimente de la agenții economici și de la producătorii agroalimentari, ca mai apoi, să le distribuie persoanelor nevoiașe. Beneficiarii acestui proiect sunt ONG-urile care oferă servicii de asistență copiilor și tinerilor cu nevoi, persoanelor cu dizabilități, vârstnicilor cu o situație materială precară, familiilor defavorizate, etc.
În România se aruncă, anual, cinci milioane de tone de alimente. Și asta, în condițiile în care aproape cinci milioane de români trăiesc la limita sărăciei.
Risipa vine din cantitățile enorme de produse alimentare care, odată expirate, trebuie distruse, dar și din ce rămâne la restaurante după clienți.
Pentru a stopa acest fenomen, la Cluj s-a înființat o bancă de alimente, care redirijează ceea ce nu se vinde sau nu se consumă spre categoriile nevoiașe.
Cum te poți implica și tu în această campanie?
- prin donarea de alimente
- prin donații financiare
- prin activități de voluntariat împreună cu echipa Băncii de alimente
- prin sponsorizarea cu 2 la sută din impozit
Haideți să stopăm risipa alimentară! Vă așteptăm astăzi, începând cu ora 17:30, la sediul Radio Cluj din strada Donath 160, șă faceți cunoștință cu membrii echipei Băncii locale de alimente din Cluj. Intrarea este liberă!
Redacția
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.