1 noiembrie pentru creștini
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 1 noiembrie 2018, 06:00 / actualizat: 1 noiembrie 2018, 19:43
Ziua Morţilor, Ziua tuturor Sfinţilor, Luminaţia sau Luminaţiile, 1 Noiembrie este ziua în care se pomenesc morţii, ziua în care gândurile noastre se îndreaptă către cei care au trecut în nefiinţă. Ziua de 1 noiembrie este celebrată în foarte multe ţări creştine din lume.
De 1 noiembrie credincioşii merg special la biserică şi la cimitir, curăţă mormintele şi le înfrumuseţează cu flori. În noaptea de 1 noiembrie, fiecare mormânt este luminat și împodobit. Mii şi mii de lumânări sunt aprinse în memoria celor trecuţi în eternitate. Se spune că de Ziua Mortilor porţile Tărâmului de Dincolo se deschid, iar morţii vin să-i viziteze pe cei vii.
Semnificaţia Zilei morţilor se regăseşte în spiritualitatea Bisericii Romano-Catolice, însă tradiţia a fost preluată în timp şi de ortodocşi, luterani, calvini sau unitarieni. Unii credincioşi ortodocşi sărbătoresc Ziua Morților nu în 1 noiembrie, ci în prima sâmbătă din luna noiembrie.
În Evul Mediu, pe 1 Noiembrie, după terminarea Sfântei Liturghii dedicată Zilei tuturor Sfinţilor, oamenii îşi petreceau după-amiaza în cimitire rugându-se pentru sufletele răposaţilor. Tot de aici vine şi obiceiul de a merge în 1 Noiembrie în cimitir, de a duce flori şi coroniţe de flori, de a aprinde lumânări şi a ne ruga pentru sufletele morţilor.
Ziua de 1 noiembrie este cunoscută, în special în Transilvania, ca zi de „Luminație“ sau „Ziua Morților“. Pentru români nu a fost foarte greu să adopte o astfel de sărbătoare, mai ales pentru că, la noi, cultul morților este deosebit de dezvoltat.
Dacă ne uităm în urmă, Ziua Morților a fost sărbătorită ca festival, de acum 3000 de ani. Celebrată pe 1 si 2 noiembrie, semnifica onorarea lui Samhain.
De asemenea, 1 noiembrie este cunoscută sub numele de Dia de los Muertos. În America de Sud, la casele oamenilor, sunt realizate altare cu fotografii ale tuturor morților din familie sunt oferite ca “ofrenda” sau “pomană” feluri de mâncare și fructe preferate ale răposaților, împreună cu lucrurile personale ale acestora.
Ziua morților sau luminația este sărbătorită în calendarul romano-catolic în data de 2 noiembrie a doua zi după Sărbătoarea Tuturor Sfinților. Mai demult ziua morților era reportată pe 3 noiembrie, dacă 2 noiembrie cădea într-o zi de duminică.
Vedeta sezonului în materie de flori, este crizantema
Crizantema de grădina este, prin excelență, floarea toamnei. Crizantemele se mai numesc și tufanele, dumitrițe sau margarete de toamnă. Crizantemele au fost cultivate în China încă din secolul al XV-lea î.Hr. În Japonia a fost adoptată de împărat și este simbolul sigiliului imperial. Există și un festival dedicat crizantemelor numit “Festivalul Fericirii”.
Mai ales în preajma zilei de 1 noiembrie, crizantema se găsește, în toate culorile și aranjamentele în piețe și florării. Prețul crește învers proporțional cu numărul zilelor rămase până la sărbătoarea morților. Dacă un ghiveci mare de crizanteme putea fi cumpărat cu 10 lei în urmă cu două săptămâni, acum, cu două trei zile până la 1 noiembrie, în găsești la 25-30 de lei. Buchețelele mici sau ghivecele mici sunt și ele prețuite de comercianți cu 6 până la 10 lei.
Dacă vă doriți ceva mai special și mai rezistent decât un buchet sau un ghiveci de crizanteme, trebuie să știți că în trend sunt cornițele cu fructe uscate. Loredana Florescu de la Casa cu Flori din Cluj-Napoca:
Crizantemelor li s-a dat denumirea de floare de cimitir sau floare pentru morţi. Aceasta este una dintre cele mai folosite şi vândute flori în această perioadă. Când se folosesc pentru împodobirea locurilor de veci încercăm să facem aranjamente florale cu o anumită tentă mai ieşită din comun. La Casa cu Flori încercăm să facem aranjamente cu crengi de pădure, cu corzi de iederă, cu viţă de vie; compoziţii în care folosim plante veşnic verzi, care simbolizează continuitatea vieţii şi care pot să rămână în acest moment la cimitir cât mai mult timp, până ieşim din iarnă.
Ca şi alternativă folosim aranjamente cu fructe uscate: ghindă, castane, capsula uscată de mac, fructe roşii de păducel, coroniţe cu conuri de brad. De asemenea plantele în ghiveci pot fi oferite în această perioadă pentru că au rezistenţă mult crescută.
La români, amintirea celor plecați se face pe toată durata postului Paștelui. Sâmbăta lui Lazăr, care precede Floriile, este o altă zi în care se pomenesc cei răposați, în cimitire.
Alina Nechita
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.