Radio Cluj la modă…Puloverul
Articol editat de cristina.rusu, 1 noiembrie 2018, 06:00 / actualizat: 1 noiembrie 2018, 8:11
Sunt prezentă la întâlnirea de azi cu un subiect care, vi se va părea, poate, foarte banal pentru o rubrică de modă. Puloverul.
Însuși cuvântul la fel ca jeans, sau trench este un împrumut românizat din limba engleză. Pull over însemnând ceva ce poți scoate ușor pe cap.
Tot din limba engleză, de la sweater există, pentru cei care au bunici sau rude la țară regionalismul sfeter care desemnează exact același articol. Eu îmi amintesc perfect cum mă trimitea bunica să-mi iau un sfeter pe mine când afară se lăsa răcoare.
În accepțiunea trendy dată acestui cuvânt puloverul sau sweater, cum spun englezii este un articol simplu, de bază dar care la fel ca și jeansul sau trenciul îmbracă foarte bine în diverse situații cotidiene.
În plus una dintre calitățile sale este cea dată de confortul termic. Puloverul, sweater, jumper reprezintă un articol tricotat care acoperă partea de sus a corpului și mâinile, prevăzut cu guler sau nu cu multe și variate caracteristici care depind de tăietură, de stil, de model sau de tipul de tricot.
Până în 1920 puloverele erau purtate doar de sportivi și atleți, sau de cei care aveau nevoie de ceva care să le țină cald.
De altfel, printre primele pulovere se numără cele tricotate de nevestele pescarilor din Guernseys, undeva prin sec. 15, localitate aflată în Insulele Channel între Marea Britanie și Franța. Acele pulovere denumite guernseys, ulterior simplificat gansey au fost adoptate și modificate de comunitățile ce trăiau de-a lungul coastei Mării Nordice și a insulelor britanice.
La mijlocul sec. 19 acestea au fost adoptate ca articole în uniforma Marinei Regale Britanice, în vreme ce în aceeași perioadă primele pulovere tricotate din Insula Fair ce aparținea de insula mai mare scoțiană Shetland, au început să fie comercializate și pe continent și tot cam pe atunci în insulele britanice a apărut așa numitul pulover Aran adaptat după clasicul gansey.
Asta ca să ne putem imagina istoria îndepărtată a acestui banal articol de îmbrăcăminte. După 1920, datorită caselor de modă Patou, Schiaparelli și Pringle of Scotland puloverul de cașmir, (cașmirul este obținut din părul cel mai dedesubt, aproape un puf fin, al unei capre ce trăiește în Mongolia și China) devine un adevărat articol fashionable, fiind promovat ca atare.
Ceea ce a lansat isteria așa numitului curent Sweater Girl este imaginea de început dintr-un film intitulat They won t forget, din 1937, unde tânăra actriță Lana Turner purta un astfel de pulover cu mânecă scurtă, foarte mulat pe corp, care îi punea în valoare bustul și talia.
Puloverul a devenit astfel cea mai populară alegere pentru multe modele pin-up și era aproape obligatoriu pentru actrițele de la Hollywood să fie fotografiate purtând un pulover strâmt pe corp.
Mai tîrziu, prin anii 50 au apărut așa numitul twin set ce cuprindea puloverul cel fix cu mînecă scurtă și un fel de cardigan– din același material, o jachetă deschisă în față care se putea purta peste.
De ce reprezintă acest articol un best-seller ca să zic așa? Pentru că întrunește într-o piesă simplă multe funcționalități: este comod, ușor, sexy, intră foarte simplu în tot felul de combinații vestimentare și se accesorizează ușor.
Tema voastră de casă pentru data viitoare este să vă gândiți la eroine celebre din filme la fel care au îmbrăcat celebrul sfeter.
Promit ca de-acum să vă corectez tema la proxima întâlnire!
Călina Langa, fashion designer
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.