Ascultă Radio România Cluj Live

Vă e foame? Este Ziua Naţională a salamului de Sibiu!

Vă e foame? Este Ziua Naţională a salamului de Sibiu!

Articol editat de cristina.rusu, 1 noiembrie 2018, 12:05 / actualizat: 3 noiembrie 2018, 9:51

Este extrem de gustos, preferatul multora dintre noi! Poate cam bogat în calorii, dar perfect pentru iarna care stă să înceapă. În plus e un produs românesc, împlinind 100 de ani de existenţă.

Astăzi, 1 noiembrie, sărbătorim Ziua Naţională a salamului de Sibiu!

Istoria gustosului salam este una destul de controversată. Începuturile acestei poveşti se leagă de un italian stabilit la noi în ţară, pe nume Filippo Dozzi. Pe lângă meseria de pietrar, harnicul italian mai avea un talent: era un priceput sălămar, expert în amestecarea cărnurilor şi a mirodeniilor.

Găsind el în apropiere de Sinaia condiţii prielnice pentru a fabrica salamul crud uscat, care se putea păstra pentru luni de zile, Dozzi a închiriat la începutul secolului XX o clădire ce adăpostise un fost restaurant, un hotel şi un depozit de vinuri.

Aici a început italianul să fabrice salamul de Sibiu: un produs de lux, care a fost în curând bine venit pe mesele familiilor avute. Afacerea, deşi iniţial nu producea cantităţi mari, a mers într-atât de bine încât în 1938, fabrica producea deja 100 tone de salam pe an. Filippo Dozzi a murit în 1943.

Secretul salamului de Sibiu a fost însă moştenit de fiii săi, care au dus afacerea mai departe până la naţionalizare.

Fabrica de salam de Sibiu a fost naţionalizată în 1948. Producţia a fost extinsă în primele decade ale comunismului, ajungându-se la peste 2000 de tone pe an! Fabrica a trecut din nou în mâini private abia în 1998.

De unde numele?

În secolul XIX, Valea Prahovei nu era o zonă lipsită de pericole. Deşi modernizarea începuse în Ţările Române, trecătorile montane erau adesea atacate de cete de tâlhari care îi jefuiau pe negustorii care se încumetau să treacă înspre Bucureşti pentru a-şi vinde mărfurile. Existau, bineînţeles, trecători oficiale, păzite de autorităţi (şi de vameşi, fireşte).

În 1879 a fost inaugurată calea ferată Bucureşti-Sinaia-Buşteni-Azuga-Predeal, făcând legătura cu Vama Sibiului. Când Dozzi a început să-şi vândă produsele sub denumirea Salam de iarnă, pe lăzile de transport era aplicată ştampila Vămii Sibiului.

În comenzi produsul a început să fie menţionat mai întâi ca „Salam din Vama Sibiu”, devenind apoi „Salam Sibiu”. Această ultimă denumire apare în scrisorile de comandă începând din anii ’30.

Mulţi oameni au impresia că salamul de Sibiu conţine carne de cal. Nimic nu e mai departe de adevăr! Reţeta conţine carne de porc, slănină tare, sare, piper, usturoi şi alte mirodenii.

Este foarte simplu să celebraţi ziua naţională a acestui produs. Aveţi nevoie doar de o felie de pâine prăjită unsă cu unt şi de câteva felii delicioase de salam de Sibiu. Poftă bună!

Sursă istoric: Sibiusalami.com

 

Andrea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Trenuri spre litoral
Social duminică, 27 aprilie 2025, 15:33

Trenuri spre litoral

CFR Călători a suplimentat pentru săptămâna care vine, legăturile spre Constanța și stațiunile de pe litoral până la Mangalia, cu trenuri...

Trenuri spre litoral
Cinci turiști recuperați la miezul nopții de salvamontiștii bihoreni!
Social duminică, 27 aprilie 2025, 12:45

Cinci turiști recuperați la miezul nopții de salvamontiștii bihoreni!

Cinci turiști recuperați la miezul nopții de salvamontiștii bihoreni, după o acțiune contra-cronometru! Sfârșit de săptămână intens...

Cinci turiști recuperați la miezul nopții de salvamontiștii bihoreni!
Mituri despre cartea electronică de identitate
Social duminică, 27 aprilie 2025, 11:16

Mituri despre cartea electronică de identitate

Cartea Electronică de Identitate nu poate fi folosită pentru localizare şi nu conţine datele bancare. Sunt doar două dintre aspectele pe care le...

Mituri despre cartea electronică de identitate
Doi pompieri bihoreni, eroi în timpul liber!
Social duminică, 27 aprilie 2025, 11:12

Doi pompieri bihoreni, eroi în timpul liber!

Doi pompieri bihoreni, eroi în timpul liber. Vieți salvate de aceștia în ultimele zile! Sâmbătă, 26 aprilie 2025, plutonier adjutant George...

Doi pompieri bihoreni, eroi în timpul liber!
Social duminică, 27 aprilie 2025, 10:38

NOUTATE: număr de telefon anti-contrafacere și anti-piraterie

Asociația InfoCons a lansat un număr de telefon anti-contrafacere și anti-piraterie cu ocazia Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale,...

NOUTATE: număr de telefon anti-contrafacere și anti-piraterie
Social duminică, 27 aprilie 2025, 10:32

Și astăzi sunt așteptați vizitatori la mormântul Papei Francisc

Un aflux de vizitatori este așteptat astăzi la mormântul Papei Francisc de la Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma. Este primul Papă...

Și astăzi sunt așteptați vizitatori la mormântul Papei Francisc
Social sâmbătă, 26 aprilie 2025, 17:29

Suveranul pontif a fost înmormântat în bazilica Santa Maria Maggiore din Roma

Această biserică dedicată Fecioarei Maria este locul în care suveranul pontif mergea adeseori pentru a se ruga înainte şi după fiecare...

Suveranul pontif a fost înmormântat în bazilica Santa Maria Maggiore din Roma
Social sâmbătă, 26 aprilie 2025, 15:42

Oameni din toate colțurile lumii au adus un ultim omagiu Papei Francisc

Potrivit AFP, circa 150.000 de persoane s-au reunit totodată sâmbătă, 26 aprilie  pe străzile din Roma, de-a lungul traseului funerar, pentru a...

Oameni din toate colțurile lumii au adus un ultim omagiu Papei Francisc