Vă e foame? Este Ziua Naţională a salamului de Sibiu!
Articol editat de cristina.rusu, 1 noiembrie 2018, 12:05 / actualizat: 3 noiembrie 2018, 9:51
Este extrem de gustos, preferatul multora dintre noi! Poate cam bogat în calorii, dar perfect pentru iarna care stă să înceapă. În plus e un produs românesc, împlinind 100 de ani de existenţă.
Astăzi, 1 noiembrie, sărbătorim Ziua Naţională a salamului de Sibiu!
Istoria gustosului salam este una destul de controversată. Începuturile acestei poveşti se leagă de un italian stabilit la noi în ţară, pe nume Filippo Dozzi. Pe lângă meseria de pietrar, harnicul italian mai avea un talent: era un priceput sălămar, expert în amestecarea cărnurilor şi a mirodeniilor.
Găsind el în apropiere de Sinaia condiţii prielnice pentru a fabrica salamul crud uscat, care se putea păstra pentru luni de zile, Dozzi a închiriat la începutul secolului XX o clădire ce adăpostise un fost restaurant, un hotel şi un depozit de vinuri.
Aici a început italianul să fabrice salamul de Sibiu: un produs de lux, care a fost în curând bine venit pe mesele familiilor avute. Afacerea, deşi iniţial nu producea cantităţi mari, a mers într-atât de bine încât în 1938, fabrica producea deja 100 tone de salam pe an. Filippo Dozzi a murit în 1943.
Secretul salamului de Sibiu a fost însă moştenit de fiii săi, care au dus afacerea mai departe până la naţionalizare.
Fabrica de salam de Sibiu a fost naţionalizată în 1948. Producţia a fost extinsă în primele decade ale comunismului, ajungându-se la peste 2000 de tone pe an! Fabrica a trecut din nou în mâini private abia în 1998.
De unde numele?
În secolul XIX, Valea Prahovei nu era o zonă lipsită de pericole. Deşi modernizarea începuse în Ţările Române, trecătorile montane erau adesea atacate de cete de tâlhari care îi jefuiau pe negustorii care se încumetau să treacă înspre Bucureşti pentru a-şi vinde mărfurile. Existau, bineînţeles, trecători oficiale, păzite de autorităţi (şi de vameşi, fireşte).
În 1879 a fost inaugurată calea ferată Bucureşti-Sinaia-Buşteni-Azuga-Predeal, făcând legătura cu Vama Sibiului. Când Dozzi a început să-şi vândă produsele sub denumirea Salam de iarnă, pe lăzile de transport era aplicată ştampila Vămii Sibiului.
În comenzi produsul a început să fie menţionat mai întâi ca „Salam din Vama Sibiu”, devenind apoi „Salam Sibiu”. Această ultimă denumire apare în scrisorile de comandă începând din anii ’30.
Mulţi oameni au impresia că salamul de Sibiu conţine carne de cal. Nimic nu e mai departe de adevăr! Reţeta conţine carne de porc, slănină tare, sare, piper, usturoi şi alte mirodenii.
Este foarte simplu să celebraţi ziua naţională a acestui produs. Aveţi nevoie doar de o felie de pâine prăjită unsă cu unt şi de câteva felii delicioase de salam de Sibiu. Poftă bună!
Sursă istoric: Sibiusalami.com
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.