De ce se întind pisicile?
Articol editat de cristina.rusu, 3 noiembrie 2018, 06:00 / actualizat: 4 noiembrie 2018, 9:25
Este un lucru bine cunoscut că pisicilor le place să se întindă des. Motivul pentru care fac acest lucru este cam acelaşi ca în cazul oamenilor. Însă când vine vorba de somn şi relaxare, oamenii mai au multe de învăţat de la pisici.
Pisicile dorm 12-16 ore pe zi, deci cam de două ori mai mult ca oamenii. Ca urmare a acestui fapt, ele rămân nemişcate pentru o perioadă foarte lungă de timp, ceea ce face să le scadă tensiunea. Întinsul inversează acest proces, făcând ca tensiunea animalelor să crească la valorile normale.
Tot prin întins sunt activate şi ţesuturile musculare, ceea ce îmbunătăţeşte alimentarea cu sânge a muşchilor şi a creierului. Prin faptul că se întinde, pisica intră în stare de alertă imediat după trezire.
Cercetătorii spun că atunci când dormim, creierul paralizează muşchii pentru a împiedica transpunerea viselor în realitate, adică somnambulismul. Prin faptul că se întinde atât de des pisica nu doar că-şi pune muşchii în alertă, ci elimină din ţesuturi toxinele acumulate în perioada de inactivitate.
Ciclul de somn de 12-16 ore e mult mai mare decât la oricare alte mamifere. Acest lucru face însă ca în anumite situaţii, pisicile să poată mobiliza o cantitate extraordinară de energie într-o perioadă foarte scurtă de timp.
Pisicile reuşesc să adoarmă oricând, fără niciun pic de efort. În timp ce în cazul oamenilor somnul e legat în principal de noapte, pisicile trăiesc într-o altă lume. Din punct de vedere biologic, ele sunt cel mai active în zori şi în amurg. Sunt animale aflate la graniţa dintre zi şi noapte, dintre somn şi trezie.
Pisicile pot adormi chiar şi în poziţie şezând. Cu toate acestea simţurile le rămân la fel de alerte ca atunci când sunt treze. Din cauza acestei trăsături, druizii celţi considerau că pisicile dispun de o magie proprie, care facilitează trecerea din lumea fizică în lumea spirituală.
Tulburările de somn sunt o boală a civilizaţiei noastre moderne. Acestea au legătură cu sentimentele de anxietate şi de insecuritate. Pisicile nu au asemenea probleme. Chiar atunci când duc o viaţă plină de riscuri, pisicile reuşesc totuşi să se relaxeze, să-şi încarce bateriile cu un somn sănătos.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.