Scurt tur al mahmurelii
Articol editat de cristina.rusu, 4 noiembrie 2018, 06:00 / actualizat: 5 noiembrie 2018, 13:38
Dacă aţi abuzat de băutură sâmbătă seara, indiferent că aţi făcut asta din singurătate, pentru a sărbători ceva sau pur şi simplu pentru a socializa, şansele sunt foarte mari să petreceţi ziua de duminică în compania unei mahmureli straşnice. Dacă vi se va întâmpla acest lucru, nu vă temeţi: nu sunteţi prima persoană din istorie care a suferit de mahmureală!
Cea mai veche metodă de a trata mahmureala este… alcoolul! Continuarea băutului a fost recomandată şi de Ernest Hemingway. Dar pentru că scriitorul avea probleme serioase cu băutura, poate că ar trebui să ne gândim înainte de a accepta acest sfat…
Când asirienii se confruntau cu efectele dureroase ale unei petreceri exagerate, consumau un amestec alcătuit din smirnă şi… ciocurile unor păsări. Evul Mediu nu oferea nici el o cură mai gustoasă: ţipar crud, amestecat cu migdale amare. Locuitorii Mongoliei jurau pe eficienţa ochilor marinaţi de oaie (dar despre asta mai bine să nici nu vorbim). Chinezii ofereau tratamentul cel mai sănătos: o doză bună de ceai verde!
În 1845, italianul Bernardino Branca a elaborat o mixtură numită Fernet. Aceasta conţinea smirnă, rubarbă, muşeţel, aloe, ulei de mentă şi puţin opiu. Băutura aceasta era menită să trateze o mulţime de beteşuguri, printre care holera şi mahmureala.
Scriitorul britanic P.G. Wodehouse i-a atribuit o reţetă împotriva mahmurelii celui mai celebru personaj al său, Jeeves. Reţeta consta din ou crud, ardei iute şi sos Worcestershire. Domnii mi-au spus adesea că găsesc amestecul revigorant după o seară târzie, spune descurcăreţul majordom.
Reţeta fantezistă a lui Jeeves nu diferă prea mult de una care a fost folosită şi în lumea reală, la sfârşitul secolului XIX. Amestecul s-a numit Homarul de preerie şi a fost folosit, bineînţeles, în Statele Unite. Conţinea suc de roşii, oţet, ardei iute, sos Worcestershire şi un ou crud, pentru extra-proteine. Cu toate că adepţii îi proclamă sus şi tare eficienţa, nu există vreo dovadă cum că o mixtură atât de dezgustătoare ar şi funcţiona.
În 1972, scriitorul Kingsley Amis, alcoolic declarat, a publicat o carte despre băutură în care a cercetat şi câteva dintre tratamentele mahmurelii. Printre reţetele cercetate de el s-a aflat pateul de vită şi vodca, sau vodcă şi praf de copt (şi multe alte exemple cu vodcă). Amis a meditat şi asupra a ceea ce a numit „mahmureală metafizică”, stare în care simptomele fizice sunt înlocuite de un sentiment de regret şi dezgust de sine. Din păcate, singurul tratament al mahmurelii metafizice pare să fie o doză de autocompătimire (şi poate un album de la The Cure).
Oricare ar fi reţeta miraculoasă la care veţi recurge, amintiţi-vă că există un sens în spatele mahmurelii: senzaţia de uscăciune a gurii este cauzată de deshidratare; ochii roşii de faptul că nu dormiţi suficient, iar durerile de faptul că în esenţă aţi consumat ceva toxic. Nicio cantitate de ou crud, sos Worcestershire sau smirnă nu va schimba asta!
Sursă: Time.com
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.