Un ingredient al pastei de dinți poate dăuna sănătății
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 4 noiembrie 2018, 12:00
Utilizarea regulată a pastei de dinţi poate dăuna sănătăţii din cauza unui ingredient, care distruge flora intestinală benefică organismului.
Acesta este compusul chimic triclosan, folosit ca o componentă antimicrobiană şi antifungică în pasta de dinţi. Triclosan este, de asemenea, utilizat pe scară largă în săpunuri, deodorante, apă de gură şi alte cosmetice. Se absoarbe atât din tractul gastrointestinal, cât şi prin piele. În cele din urmă, este eliberat din organism prin urină. Însă în calea sa, compusul cauzează disfuncţia microflorei umane şi distruge „bacteriile bune”, provocând boli precum diabet, afecţiuni cardiovasculare, artrită şi tulburări de alimentaţie.
O echipă de cercetători de la Universitatea din Oregon a efectuat numeroase experimente pe peşti şi a urmărit reacţia acestora la triclosan. Substanţa a fost folosită pentru prima dată în spitale în anii ’70 şi este acum unul dintre cei mai populari dezinfectanţi cu efecte bactericide şi fungicide.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.