Ascultă Radio România Cluj Live

Bunătăţi pentru toate gusturile gătite de elevii clujeni, la Culinaria 2018

Bunătăţi pentru toate gusturile gătite de elevii clujeni, la Culinaria 2018

Articol editat de DSRNetworkAdmin, 8 noiembrie 2018, 14:09 / actualizat: 9 noiembrie 2018, 11:15

Elevi clujeni de toate etniile gătesc joi, 8 noiembrie şi vineri, 9 noiembrie, la Cluj-Napoca în cadrul Festivalului de artă culinară pentru elevi, Culinaria. Festivalul a ajuns la cea de-a doua ediţie şi are loc într-o şcoală clujeană. 

Cu Varză a la Cluj, pregătită de elevii români şi un preparat numit Revani al elevilor de etnie turcă; aşa i-au întâmpinat gazdele de la Colegiul Tehnic Raluca Ripan din Cluj-Napoca pe ceilalţi participanţi la festivalul de artă culinară pentru elevi, care au venit cu preparate ungureşti, greceşti, nemţeşti… era să-i uit pe armenii de la Gherla! Bunătăţi pentru toate gusturile şi de toate felurile.

Participanţii de anul acesta erau prea preocupaţi cu prepararea mâncărurilor, aşa că i-am prins pe cei de anul trecut. Alexandra şi Loredana au participat la prima ediţie a Culinaria cu o tochitură ardelenească de care îşi amintesc toţi profesorii:

Am gătit un preparat ardelenesc, tochitură cu mămăliguţă, care se face la tăierea porcului. Pentru noi a fost important deoarece ne-am simţit bine să cunoaştem şi alte persoane şi să comunicăm mai mult cu persoane de vârste diferite. Am învăţat că munca în echipă este foarte importantă.

Mi-a plăcut să lucrez în echipă. Am învăţat foarte multe lucruri noi, multe reţete. Am cunoscut copii de vârste diferite şi din alte şcoli. Fiecare a adus diferite reţete şi am luat de acolo câte ceva.

Tot la prima ediţie a participat cu o reţetă turcească Emirhan Dabanuzum. El a venit la Colegiul Tehnic Raluca Ripan să înveţe să devină bucătar:

Părinţii s-au mutat aici pentru muncă. Aici m-au trimis la şcoală şi aici am continuat. Am fost şi anul trecut la acest proiect şi mi-a plăcut. Am gătit atunci ciorbă de linte, o reţetă comună în Turcia. M-a învăţat tata, care e de 30 de ani bucătar. Asta vreau şi eu, să devin bucătar, dar e greu să ştii ce va fi în viitor. (Emirhan Dabanuzum)

Festivalul de artă culinară pentru elevi, Culinaria, este pe scurt despre un dialog intercultural prin intermediul gastronomiei. Festivalul se adresează elevilor de diferite etnii din şcolile judeţului Cluj. Activităţile propuse au loc sub forma unor prezentări creative ale unor obiceiuri şi tradiţii: prin dialog între elevi, prin discuţii şi conferinţe pe teme legate de mâncare şi nutriţie, prin realizarea unor reţete tradiţionale ale mai multor etnii la atelierul de gastronomie al şcolii. Lucia Adriana Tarţa, directorul Colegiului Tehnic Raluca Ripan din Cluj-Napoca:

Avem şcoli partenere atât din Municipiul Cluj-Napoca, cât şi din judeţul Cluj. Copiii care participă la acest festival îşi transmit diverse cunoştinţe şi îşi arată abilităţile lor în domeniul preparării mâncărurilor specifice. Acest festival este şi model de învăţare şi de înţelegere a diferitelor etnii, de prezentare a diversităţii. (Lucia Adriana Tarţa, directorul Colegiului Tehnic Raluca Ripan)

 

Alina Nechita / Andrea Nagy

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

O nouă oportunitate pentru tineri și angajatori: ucenicia la locul de muncă
Educaţie marți, 25 martie 2025, 10:43

O nouă oportunitate pentru tineri și angajatori: ucenicia la locul de muncă

Ucenicia la locul de muncă reprezintă o formă de formare profesională reglementată prin Legea nr. 279/2005, care oferă o alternativă viabilă...

O nouă oportunitate pentru tineri și angajatori: ucenicia la locul de muncă
Peste 100.000 elevi prezenţi la prima probă a simulării bacalaureatului
Educaţie luni, 24 martie 2025, 16:20

Peste 100.000 elevi prezenţi la prima probă a simulării bacalaureatului

Peste 101.000 elevi au participat, luni, 24 martie, la proba scrisă de Limba şi literatura română din cadrul simulării examenului de...

Peste 100.000 elevi prezenţi la prima probă a simulării bacalaureatului
Start la simulările din martie pentru Bacalaureat 2025
Educaţie luni, 24 martie 2025, 13:12

Start la simulările din martie pentru Bacalaureat 2025

În județul Cluj, 4.146 elevi ai claselor a XII-a/a XIII-a susțin, începând de luni, 24 martie, simularea Examenului Național de Bacalaureat,...

Start la simulările din martie pentru Bacalaureat 2025
Elevii de clasa a XII-a, în febra Simulărilor examenului de Bacalaureat
Educaţie duminică, 23 martie 2025, 00:00

Elevii de clasa a XII-a, în febra Simulărilor examenului de Bacalaureat

În perioada 24 – 27 martie se desfășoară probele scrise din cadrul simulării examenului național de bacalaureat, în anul școlar 2024-2025....

Elevii de clasa a XII-a, în febra Simulărilor examenului de Bacalaureat
Educaţie vineri, 21 martie 2025, 15:41

Protejarea apelor în UE: România şi Bulgaria, în urma obiectivelor asumate

Orizont Europa este programul principal de cercetare al Uniunii Europene, axat pe finanţarea proiectelor ce sprijină tranziţia verde şi...

Protejarea apelor în UE: România şi Bulgaria, în urma obiectivelor asumate
Educaţie vineri, 21 martie 2025, 13:16

Facultatea de Medicină și Farmacie din Oradea va fi modernizată: investiție de peste 136 milioane lei

Proiectul de reabilitare și modernizare a Facultății de Medicină și Farmacie din Oradea a intrat oficial în linie dreaptă, odată cu demararea...

Facultatea de Medicină și Farmacie din Oradea va fi modernizată: investiție de peste 136 milioane lei
Educaţie joi, 20 martie 2025, 10:31

Prima creşă construită în Şimleu Silvaniei după Revoluţie | FOTO

Prima creşă construită în oraşul sălăjean Şimleu Silvaniei după Revoluţie a fost inaugurată miercuri, 19 martie.   Are o capacitate...

Prima creşă construită în Şimleu Silvaniei după Revoluţie | FOTO
Educaţie marți, 18 martie 2025, 17:41

Orientare în carieră pentru viitorul tinerilor

AJOFM Bihor, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, continuă să sprijine elevii în procesul de orientare profesională prin...

Orientare în carieră pentru viitorul tinerilor