Bunătăţi pentru toate gusturile gătite de elevii clujeni, la Culinaria 2018
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 8 noiembrie 2018, 14:09 / actualizat: 9 noiembrie 2018, 11:15
Elevi clujeni de toate etniile gătesc joi, 8 noiembrie şi vineri, 9 noiembrie, la Cluj-Napoca în cadrul Festivalului de artă culinară pentru elevi, Culinaria. Festivalul a ajuns la cea de-a doua ediţie şi are loc într-o şcoală clujeană.
Cu Varză a la Cluj, pregătită de elevii români şi un preparat numit Revani al elevilor de etnie turcă; aşa i-au întâmpinat gazdele de la Colegiul Tehnic Raluca Ripan din Cluj-Napoca pe ceilalţi participanţi la festivalul de artă culinară pentru elevi, care au venit cu preparate ungureşti, greceşti, nemţeşti… era să-i uit pe armenii de la Gherla! Bunătăţi pentru toate gusturile şi de toate felurile.
Participanţii de anul acesta erau prea preocupaţi cu prepararea mâncărurilor, aşa că i-am prins pe cei de anul trecut. Alexandra şi Loredana au participat la prima ediţie a Culinaria cu o tochitură ardelenească de care îşi amintesc toţi profesorii:
Am gătit un preparat ardelenesc, tochitură cu mămăliguţă, care se face la tăierea porcului. Pentru noi a fost important deoarece ne-am simţit bine să cunoaştem şi alte persoane şi să comunicăm mai mult cu persoane de vârste diferite. Am învăţat că munca în echipă este foarte importantă.
Mi-a plăcut să lucrez în echipă. Am învăţat foarte multe lucruri noi, multe reţete. Am cunoscut copii de vârste diferite şi din alte şcoli. Fiecare a adus diferite reţete şi am luat de acolo câte ceva.
Tot la prima ediţie a participat cu o reţetă turcească Emirhan Dabanuzum. El a venit la Colegiul Tehnic Raluca Ripan să înveţe să devină bucătar:
Părinţii s-au mutat aici pentru muncă. Aici m-au trimis la şcoală şi aici am continuat. Am fost şi anul trecut la acest proiect şi mi-a plăcut. Am gătit atunci ciorbă de linte, o reţetă comună în Turcia. M-a învăţat tata, care e de 30 de ani bucătar. Asta vreau şi eu, să devin bucătar, dar e greu să ştii ce va fi în viitor. (Emirhan Dabanuzum)
Festivalul de artă culinară pentru elevi, Culinaria, este pe scurt despre un dialog intercultural prin intermediul gastronomiei. Festivalul se adresează elevilor de diferite etnii din şcolile judeţului Cluj. Activităţile propuse au loc sub forma unor prezentări creative ale unor obiceiuri şi tradiţii: prin dialog între elevi, prin discuţii şi conferinţe pe teme legate de mâncare şi nutriţie, prin realizarea unor reţete tradiţionale ale mai multor etnii la atelierul de gastronomie al şcolii. Lucia Adriana Tarţa, directorul Colegiului Tehnic Raluca Ripan din Cluj-Napoca:
Avem şcoli partenere atât din Municipiul Cluj-Napoca, cât şi din judeţul Cluj. Copiii care participă la acest festival îşi transmit diverse cunoştinţe şi îşi arată abilităţile lor în domeniul preparării mâncărurilor specifice. Acest festival este şi model de învăţare şi de înţelegere a diferitelor etnii, de prezentare a diversităţii. (Lucia Adriana Tarţa, directorul Colegiului Tehnic Raluca Ripan)
Alina Nechita / Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.