40.000 de euro pentru tinerii care au idei de afaceri noi
Articol editat de cristina.rusu, 8 noiembrie 2018, 06:00 / actualizat: 8 noiembrie 2018, 11:16
Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu este singura universitate din regiunea Centru, alături de ONG-uri, firme de consultanță și alte instituții publice, acceptată în faza a doua a proiectului de dezvoltare a antreprenoriatului România Start Up Plus. Proiectul universității sibiene se numește ”Start-UP Hub, Laboratorul antreprenorilor”. Proiectul se derulează pe o perioadă de trei ani. Înscrierile participanților s-au făcut la începutul acestui an.
Cei peste 550 de tineri selectați, dintre care aproximativ 400 sibieni au participat în această perioadă la cursuri de antreprenoriat. Iar în intervalul 12-15 noiembrie, viitorii antreprenori trebuie să își prezinte ideile lor de afaceri.
Purtătorul de cuvânt al Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu, Teodor Boantă:
Au fost doar limitări legate de ideile de afaceri şi de zona Centru. Trebuiau să fie din judeţele din cadrul regiunii Centru, adică: Sibiu, Braşov, Mureş, Alba, Harghita şi Covasna. Cursurile de antreprenoriat susţinute în cadrul Universităţii, în principal, de cadre universitare, cu expertiză în domeniul antreprenoriatului. 400 era grupul ţintă asumat în cadrul proiectului, dintre acestea, 75 de proiecte urmează să fie finanţate, restul vor primi diplome de antreprenoriat. Suma maximă pe care un plan poate să o primească este de 40.000 de euro. (Teodor Boantă)
Prin intermediul acestui proiect regional se vor acorda ajutoare de minimis în valoare de cel mult 40.000 de euro pentru sprijinirea a 75 de afaceri noi, cu profil non-agricol, din mediul urban. Start-UP Hub: Laboratorul antreprenorilor” se va derula până în ianuarie 2021. Am stat de vorbă cu câțiva studenți sibieni pentru a afla dacă au auzit despre acest proiect și dacă i-ar tenta să se înscrie și cu o idee de afacere:
„O idee de afaceri pe care aș propune-o ar fi legată de locurile de parcare, câte sunt, unde ar fi. Decât să cauți după ele, mai bine ar fi o aplicație, o posibilă idee de afaceri prin care să afli în zona X sunt atât de multe locuri de parcare.”
„O idee personală pe care aș vrea să o pun în practică ar fi dezvoltarea tinerilor și anume dezvoltarea personală a acestora din mai multe puncte de vedere, financiar, moral. Ar fi necesar odată pe săptămână un asemenea curs sau o asemenea lecție, unde elevii ar putea să își prezinte ideile și să le fie explicate acestora foarte bine principiile de viață.”
Reporter: Te-ai înscrie cu această idee?
„Da! M-aș înscrie. Sigur că DA!”
Proiectul își propune, de asemenea, și certificarea unui număr de 360 de persoane în domeniul ”Competențe antreprenoriale”, de către Autoritatea Națională pentru Calificări.
Radio Antena Sibiului