Despre casele pasive și performanțele acestora, în opt tururi ghidate prin Cluj
Articol editat de Andrei Cretoiu, 9 noiembrie 2018, 17:32
Vineri, 9 noiembrie, este Ziua Profesioniștilor în arhitectură și construcții. La Cluj, Asociatia Evo House a organizat o întâlnire cu arhitecţi si alţi specialiști în realizarea de case pasive.
Două astfel de construcţii se află la pe strada Luminii la numărul 4, respectiv Colonia Sopor la numărul 32G.
Despre performanţele lor ne spune mai multe Bela Barabas, manager de proiect la Evo House:
Casa pasivă, de fapt, ce este: este un set de principii care sunt cuantificabile din punct de vedere al cifrelor și este o tehnică de proiectare și implementare de construcție, care obține o eficiență energetică foarte ridicată, de 15 KW/m2/an, respectiv, este o clădire a cărui confort ambiental este foarte ridicat. Deci noi, practic, obținem confort foarte ridicat și un consum de energie enorm de redus. Evident că o construcție deja existentă s-ar putea transforma dar, în cel mai bun caz, ele devin clădiri eficiente energetic, însă acest lucru nu este de neglijat, fiindcă o clădire care consumă de 10 ori cât o casă pasivă, se poate reduce, cu aceleași principii, pe partea de consum, undeva la cel puțin 50-80 la sută la consum și la ridicarea confortului ambiental. (Bela Barabas, manager de proiect la Evo House)
Alte șase case pasive se află în diferite faze de execuție în zonă, patru dintre ele în județul Cluj, la Chinteni și Cluj-Napoca, iar două în județul Mureș, la Ernei și Corunca.
Sâmbătă și duminică vor fi, la Cluj, Zilele Deschise ale Caselor Pasive, cu opt tururi ghidate. Înscrierea se face online.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.