Maramureșenii spun „Stop morții albe în rândul tinerilor!”
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 13 noiembrie 2018, 15:00
Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Maramureș s-a alăturat competiției naționale „Țara lui Andrei” și a inițiat proiectul „Stop morții albe în rândul tinerilor-Smart”.
Proiectul vizează prevenirea și reducerea consecinţelor negative ale consumului de droguri, în rândul elevilor/ tinerilor din liceele din județul Maramureș.
Este o idee a CJRAE Maramureș, în colaborare cu Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Maramureș. Este un proiect în colaborare, pe care noi l-am gândit să vină în avantajul școlilor și al liceelor din județul Maramureș, pentru a preveni consumul de alcool și de droguri, în rândul tinerilor. Am considerat că, în felul acesta am putea atrage mai mult atenția asupra problematicii pe care am identifcat-o, că am putea interveni prin ceea ce am propus în proiectul nostru, pentru că, prin proiect am face dotări de excepție pentru instituția noastră. Am creea un centru de prevenire și combatere a consumului de alcool și droguri, am avea activități de consiliere și psihologice destinate acestui segment și o dotare cu teste psihologice, dar și multe alte lucruri deosebite. a declarat Conf. Univ. Dr. Delia Ardelean, director CJRAE Maramureș.
Proiectul răspunde nevoilor persoanelor cuprinse în grupul țintă și nevoilor comunității prin înființarea și dotarea centrului „Smart!” cu materiale resursă/tehnologie asistivă utile în informarea, evaluarea și consilierea elevilor/tinerilor aflați în risc școlar și social.
Prin intermediul proiectului, consilierii școlari vor oferi, necondiționat, ajutor specializat care să vină în întâmpinarea acestor nevoi şi să îi stimuleze pe cei aflați în situații de risc, în confruntarea cu propriile lor probleme şi suferinţe, în depăşirea acestora şi obţinerea autonomiei şi satisfacţiei personale.
Proiectul își propune elaborarea de programe de consiliere și examinare psihologică specifică pentru rezolvarea acestor probleme, precum și lolosirea tehnologiei pentru depistare/testare/consiliere/informare, mai précis introducerea instrumentelor de depistare a consumului de droguri :teste psihologice SEC, instrumente de depistare a tipului de drog în saliva.
Proiectul se află acum în faza de evaluare, urmând ca în data de 19 noiembrie să fie anunțate proiectele finaliste.
Anunțarea proiectelor câștigătoare va avea loc în data de 24 noiembrie.
Primul pas este votul, pe care ni-l acordă părinții, elevii, profesorii, reprezentanții comunității și toți cei care conștientizează importanța proiectului nostru. Apoi vom participa la un interviu, dacă vom fi selectați în urma votului. Votul reprezintă 20% din punctaj. Dacă intrăm în competiția finală și vom fi selectați, atunci proiectul ar trebui să înceapă din ianuarie. (Conf. Univ. Dr. Delia Ardelean, director CJRAE Maramureș)
Până în prezent, nu a fost implementat niciun proiect similar la nivelul țării noastre și nu sunt date că s-ar fi implementat ceva asemănător în exterior.
Mai sunt unități școlare care au depus proiecte, dar din ce am văzut eu pe site, este singurul proiect care abordează această problematică”. (Conf. Univ. Dr. Delia Ardelean, director CJRAE Maramureș)
Proiectul are până acum peste 400 de voturi, iar cei care doresc să sprijine acest proiect o pot face accesând site-ul www.țaraluiandrei.ro, votând proiectul „Stop morții albe în rândul tinerilor-Smart, situat la pagina 4, secțiunea EDUCAȚIE.
Competiția națională de proiecte “RO SMART în Țara lui Andrei” susține inițiativele care folosesc inteligent tehnologia pentru a construi comunități sustenabile în România. În ediția din acest an, se vor acorda finanțări de până la 45.000 pentru fiecare proiect, iar valoarea totală a finanțării va fi de 400.000 euro. Vor fi alocate finanțări în limita sumei totale disponibile.
Radio Sighet
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.