Rareș Helici: 1000 de fotografii în doar o lună de zile
Articol editat de cristina.rusu, 13 noiembrie 2018, 06:00 / actualizat: 13 noiembrie 2018, 8:11
Articol editat de cristina.rusu, 13 noiembrie 2018, 06:00 / actualizat: 13 noiembrie 2018, 8:11
Rareș Helici este autorul proiectului „1000 Portraits”, un proiect care s-a dovedit a fi de mare succes, având în vedere că în acest an a ajuns la cea de-a doua ediție, propunându-și să facă o altă colecție de 1000 de fotografii sibienilor și turiștilor deopotrivă.
Reporter: Cine este fotograful sibian Rareș Helici, cum te-ai descrie în doar 3 cuvinte?
Rareș Helici: Nu știu cine ar putea fi Rareș Helici. Poate că, este un om care se plimbă cu aparatul după el și face din când în când câte o poză. Am terminat Facultatea de Științe Economice, dar fac fotografie. Sunt un om pasionat de fotografie.
Reporter: De unde a apărut pasiunea aceasta pentru fotografie și de cât timp te dedici ei?
Rareș Helici: Am început să fac fotografii acum șase ani, iar la modul mai serios și mai profesionist doar de vreo trei ani. Cam acest lucru îl fac în cea mai mare parte a zilei și îmi place.
Reporter: Este pentru al doilea an consecutiv în care realizez acest proiect 1000 de fotografii gratuit oamenilor. Vrem să știm cum a pornit ideea acestui proiect?
Rareș Helici: Ideea mi-a venit anul trecut pe la începutul lunii octombrie, dacă nu mă înșel, fiind la birou într-o zi de lucru. M-am gândit să fac un proiect pentru comunitate prin care să implic mulți oameni. Am ales ca fotografiile să fie alb negru, deoarece sunt fanul acestui tip de fotografie și am ales să fie portrete.
Nu am stat prea mult să gândesc proiectul, cum să îl fac, cum să dea roade, scop sau obiective. Doar i-am dat drumul și l-am lăsat să meargă de la sine. Pe parcurs am mai schimbat puțin stilul. La început am făcut mai mult portrete de la bust sau de la piept în sus, dar mi-am dat seama că oamenii sunt mult mai expresivi și mai impresionați de o fotografie glosap, adică să fie surprinsă doar fața. Pentru unii este încă destul de greu de acceptat să se vadă atât de aproape, toată frumusețea feței.
Reporter: De ce 1000 de poze?
Rareș Helici: De ce am ales să fac 1000 de fotografii? Deja începuse acest trend cu 100 România centenară, 100…100 și cred că nu își mai avea rostul și nu mai aveam și eu loc acolo printre toți acei 100. Și, am zis să fac 1000 de fotografii în doar o lună de zile.
Reporter: Câte persoane au acceptat anul trecut provocarea? Ai ajuns la numărul propus?
Rareș Helici: Anul trecut, chiar dacă mi-am propus tot 1000 de poze, am reușit să fac undeva la 930 de poze. A fost peste așteptările mele, cum a început proiectul și cum s-a dezvoltat până la final. Nu m-am așteptat. Este dificil să speri că îți vine omul la o poză, având în vedere că eu am anunțat doar locația și ora. Omul dacă își dorea, venea. Și se pare că multă lume își dorește o fotografie alb-negru cu el.
Reporter: Pentru acest tip de fotografie este mai mare interesul din partea femeilor, bărbaților, copiilor, tinerilor sau persoanelor mai în vârstă?
Rareș Helici: Dacă ar fi să ne raportăm la procente sunt mai multe persoane de sex feminin. În special, vin mămici cu copilași pentru a le rămâne poza ca amintire. Anul acesta am vrut să vin cu ceva nou, adică pe lângă fotografia alb-negru făcută fiecărei persoane, vor mai primi și o fotografie de familie, de grup fie cu colegii de clasă sau cu persoana care îi însoțește.
Reporter: Au fost persoane din cele care ți s-au alăturat anul trecut care au venit din alte părți ale țării sau colțuri ale lumii?
Rareș Helici: Da, au fost și câțiva străini, iar dintre cei români au fost din Timișoara, București, Cluj. Avantajul a fost că am făcut și câteva sesiuni în weekend.
Reporter: Proiectul a debutat în acest an pe 1 noiembrie. Care este perioada în care se derulează?
Rareș Helici: Proiectul a început pe 1 noiembrie și se va termina pe 9 decembrie. Sesiunile foto au loc de luni până vineri, de la 14-18, în Piața Mică, la Sibiu.
Reporter: Au fost persoane din cele cărora le-ai realizat anul trecut o fotografie care au acceptat și în acest an provocarea „1000 portraits?”
Rareș Helici: Sunt puțini din cei care au participat anul trecut care au revenit în acest an. Cred și sper că vom mai veni. Majoritatea din cei care au acceptat să fac parte din proiect și acum cred că au fost determinați și de curiozitate. Au fost interesați să afle cum i-am văzut eu anul trecut și cum îi văd în acest an, cum s-au văzut ei anul trecut comparativ cu acest an, când pui două poze una lângă alta mai vezi și niște trăsături.
Reporter: Dar fotograful Rareș Helici, autorul pozei din 2017, și totodată autorul pozei cu același om la un an distanță cum faci distincție între poze? Îi vei scoate în evidență alte trăsături?
Rareș Helici: În funcție de cum îmi amintesc și eu fizionomia acelei persoane. Pe unii îi mai țin minte. Încerc cumva să fie ușor diferită de anul trecut. Totul depinde foarte mult și de starea persoanei în momentul fotografiei.
Laura Matei
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.