Ascultă Radio România Cluj Live

România este astăzi în atenția Uniunii Europene (UPDATE)

România este astăzi în atenția Uniunii Europene (UPDATE)

Articol editat de Andreea Leonid, 13 noiembrie 2018, 11:59 / actualizat: 13 noiembrie 2018, 16:17

UPDATE, ora 16:15

Comisia Europeană recomandă României, în raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, să suspende imediat punerea în aplicare a legilor justiţiei şi a ordonanţelor de urgenţă ulterioare.
În raportul MCV, prezentat astăzi, Comisia cere revizuirea lor, ținând seama pe deplin de recomandările formulate în cadrul MCV, dar şi de cele formulate de Comisia de la Veneţia şi de Grupul de state împotriva corupţiei al Consiliului Europei (GRECO).
De asemenea, Bruxellesul recomandă României suspendarea imediată a tuturor procedurilor de numire şi de revocare în curs care vizează procurori în funcţie.
Comisia Europeană recomandă relansarea procesului de numire a procurorului-şef al DNA care trebuie să aibă experienţă dovedită în domeniul urmăririi penale a infracţiunilor de corupţie şi un mandat clar pentru ca DNA să continue efectuarea de anchete profesioniste, independente şi imparţiale în cazurile de corupţie.

Raportul MCV mai recomandă Consiliului Superior al Magistraturii să numească imediat o echipă interimară de conducere a Inspecţiei Judiciare şi să numească, în termen de trei luni, prin concurs, o nouă conducere a acestei instituţii.

În plus, CE îndeamnă la respectarea avizelor negative ale Consiliului Superior al Magistraturii referitoare la numirea sau revocarea unor procurori cu funcţii de conducere până la intrarea în vigoare a unui nou cadru legislativ, în conformitate cu recomandarea 1 din ianuarie 2017.

De asemenea, CE recomandă îngheţarea intrării în vigoare a modificărilor propuse a fi aduse la Codul Penal şi Codului de Procedură Penală, precum şi relansarea procesului de revizuire a Codului Penal şi Codului de Procedură Penală ţinând seama pe deplin de necesitatea de a se asigura compatibilitatea acestor coduri cu dreptul UE şi cu instrumentele internaţionale în materie de combatere a corupţiei, precum şi cu recomandările formulate în cadrul MCV şi cu avizul Comisiei de la Veneţia.

CE notează în concluziile raportului MCV că intrarea în vigoare a legilor modificate ale justiţiei, presiunea la adresa independenţei sistemului judiciar, în general, şi a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în special, precum şi o serie de alte măsuri care subminează eforturile de combatere a corupţiei au avut drept efect anularea progreselor sau punerea sub semnul întrebării a caracterului lor ireversibil.

………………………………………………………………………………………………………………………………………..

UPDATE, ora 14:30

Parlamentul European a votat marți, 13 noiembrie, rezoluția asupra situației statului de drept în România.

Documentul a trecut în plenul forului european cu 473 de voturi pentru, 151 împotriva și 40 de abțineri.

El semnalează îngrijorări legate de modificările aduse legillor justiției, de independența justiției în România și de slăbirea statului de drept.

De asemenea, rezoluția critică modul în care au acționat forțele de ordine la protestul diasporei din 10 august.

Rezoluţia privind statul de drept în România este una nonlegislativă, dar se doreşte un semnal al Parlamentului European pentru Parlamentul şi Guvernul român, astfel încât acestea să aplice recomandările Comisiei de la Veneţia, să contracareze orice măsuri care ar dezincrimina corupţia în funcţie şi să se abţină de la orice reformă care ar pune în pericol respectarea statului de drept, inclusiv independenţa sistemului judiciar. Liderul socialiştilor din Parlamentul European, Udo Bullmann, a spus că nu se poate pune un semn de egal între situaţia din România şi cea din Polonia sau Ungaria, unde se întâmplă lucruri mult mai grave.

Udo Bullmann: Am vrut o rezoluţie care să contribuie la aflarea adevărului, la o analiză corectă a chestiunii şi la îmbunătăţirea situaţiei în ţară. E greşit să punem România pe acelaşi loc cu Polonia când vine vorba de articolul 7.

Reporter: În schimb, liderul Popularilor Europeni, Manfred Weber, a spus că drepturile fundamentale nu sunt negociabile şi de aceea Partidul Popularilor Europeni a susţinut rezoluţia.

Manfred Weber: E clar că România înregistrează regrese în lupta anticorupţie şi în ce priveşte independenţa justiţiei. Sistemul judiciar e sub presiune, iar noi, grupul popularilor, suntem de partea cetăţenilor care au protestat în stradă, susţinând o Românie modernă.

Reporter: Cert este că toate familiile politice europene ar dori instituirea unui mecanism care să garanteze principiile fundamentale şi statul de drept şi care să se aplice tuturor statelor membre, pentru că articolul 7 şi instrumentele actuale nu mai sunt considerate suficiente.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Parlamentul European dezbate şi votează marți, 13 noiembrie, rezoluţia privind statul de drept din România.

Textul semnalează îngrijorarea instituţiei europene referitoare la modificarea legislaţiei penale şi judiciare care pot submina independenţa sistemului judiciar şi lupta anticorupţie.

Rezoluţia vine şi ca rezultat al celor două dezbateri din Parlamentul European, la care au participat premierul Viorica Dăncilă şi preşedintele Klaus Iohannis.

Documentul, publicat pe site-ul Parlamentului European, conţine 13 recomandări către România şi instituţiile Uniunii Europene. Totodată, dacă această rezoluţie va fi aprobată, Parlamentul European condamnă „intervenţia violentă şi disproporţionată a poliţiei în timpul protestelor de la Bucureşti din august 2018”.

Și Comisia Europeană va prezenta marți, 13 noiembrie, raportul MCV despre modificarea legislaţiei în domeniul justiţiei. Comisia va lua în considerare şi avizele Comisiei de la Veneţia pe Legile justiţiei şi Codurile penale.

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

 

 

 

Trei tineri luați de ape în Italia!
Stirea zilei sâmbătă, 1 iunie 2024, 13:24

Trei tineri luați de ape în Italia!

Trei tineri au fost luați de ape în Italia!   Reprezentanții oficiului consular au luat legătura cu autorităţile italiene după...

Trei tineri luați de ape în Italia!
Noaptea Muzeelor, sub semnul întrebării
Stirea zilei miercuri, 15 mai 2024, 10:40

Noaptea Muzeelor, sub semnul întrebării

Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor se declară solidară cu revendicările sindicatelor din cultură și cu decizia acestora de a nu...

Noaptea Muzeelor, sub semnul întrebării
Autostrada A3 închisă pentru un exercițiu NATO!
Stirea zilei luni, 13 mai 2024, 10:27

Autostrada A3 închisă pentru un exercițiu NATO!

Traficul rutier va fi oprit luni după-amiază, 13 mai, pe autostrada A3 Cheţani – Câmpia Turzii, pentru desfăşurarea unui exerciţiu NATO....

Autostrada A3 închisă pentru un exercițiu NATO!
Munții Apuseni, recomandarea jurnaliștilor CNN, pentru drumeții
Stirea zilei duminică, 12 mai 2024, 10:34

Munții Apuseni, recomandarea jurnaliștilor CNN, pentru drumeții

Jurnaliștii de la CNN au întocmit o listă de recomandări pentru iubitorii de drumeții montane din Europa, iar printre celebrele lanțuri...

Munții Apuseni, recomandarea jurnaliștilor CNN, pentru drumeții
Stirea zilei miercuri, 8 mai 2024, 08:24

CSM Oradea o va înfrunta pe campioana U-BT Cluj-Napoca

CSM Oradea s-a calificat, marți, 7 mai, în finala Ligii Naţionale de baschet masculin, după ce a învins-o pe CSO Voluntari, cu scorul de 93-66,...

CSM Oradea o va înfrunta pe campioana U-BT Cluj-Napoca
Stirea zilei marți, 7 mai 2024, 09:56

Klaus Iohannis va fi primit de Joe Biden, la Casa Albă

Preşedintele României, Klaus Iohannis, va fi primit la Casa Albă, în această seară, marți, 7 mai, de omologul american, Joe Biden.  ...

Klaus Iohannis va fi primit de Joe Biden, la Casa Albă
Stirea zilei luni, 6 mai 2024, 15:40

Acțiune de salvare a doi tineri ucraineni [UPDATE]

UPDATE: ora 15.30 Echipajul mixt format din salvamontişti şi poliţişti de frontieră a ajuns în cursul după-amiezii de luni la cei doi tineri...

Acțiune de salvare a doi tineri ucraineni [UPDATE]
Stirea zilei luni, 6 mai 2024, 12:00

Tradiţii în a doua zi de Paşti în Transilvania

În a doua zi de Paşti, tradiţiile se îndreaptă către comunitatea din care facem parte. Unele sunt destul de energice: ceea ce nu e un lucru...

Tradiţii în a doua zi de Paşti în Transilvania