Ascultă Radio România Cluj Live

„Sottobosco”, o trilogie expoziţională dedicată maestrului Ioan Sbârciu

Această prezentare necesită JavaScript.

„Sottobosco”, o trilogie expoziţională dedicată maestrului Ioan Sbârciu

Articol editat de Carmen Sas, 13 noiembrie 2018, 10:05 / actualizat: 26 noiembrie 2018, 9:02

 

Unul din cele mai importante vernisaje ale finalului de an este cel găzduit de Muzeul de Artă din Cluj Napoca, cu ocazia celebrării venerabilei vârste de 70 de ani a profesorului Ioan Sbârciu, unul dintre cei mai influenţi artişti şi pedagogi din spaţiul artistic contemporan românesc. Evenimentul va avea loc joi, la muzeul din Piaţa Unirii, la ora 18:00.

Un eveniment atât de special ca şi cel dedicat unuia dintre cei mai mari pictori contemporani, are nevoie de un dialog pictural/expoziţional la fel de special. Iată de ce Sottobosco este, de fapt, o trilogie expoziţională care adună în jurul pictorului Ioan Sbârciu, trei generaţii diferite de pictori: două personalităţi explozive: Enzo Cucchi şi Markus Lüpertz, exponenți ai unei picturi complete şi generaţii de artişti născuţi după anii 70, studenţi sau doctoranzi ai profesorului Sbârciu.

Ioan Sbârciu: Această trilogie de fapt s-a născut într-un mod interesant. Iniţial am dorit să facem o expoziţie împreună cu Enzo Cucchi. Şi după vreo două întrevederi, l-am invitat aici. I-a plăcut ce a văzut și am început să stabilim detalii. Curatorul expoziţiilor, Antonello Tolve, a avut ideea să facem trei expoziţii, pentru că eu am foarte mulţi studenţi doctoranzi sau absolvenţi de doctorat care sunt foarte buni pictori. Grație muzeului, am reuşit să adunăm toate lucrările şi să le punem în acelaşi loc (pentru că altfel aveam trei locaţii diferite).

Aici, la Cluj, s-a întâmplat o minune: sunt foarte mulţi pictori care sunt foarte buni. Nu ştiu dacă mai există un loc altundeva în lume, în care să fie aşa de mulţi pictori foarte buni la un loc. E un fenomen care nu s-a mai întâmplat şi de care se ştie în întreaga lume.

Și tocmai de aceea lista mea, cu numele celor care să expună împreună cu mine, a fost mult mai lungă dar alegerea a fost făcută de Antonello Tolve, Alexandro Cucchi şi Tommaso Richter. Ei i-au ales pe cei 10 studenţi şi pe cei 4 colegi care să expună.

Câteva teme îl urmăresc şi îl obsedează de-o viaţă, pe pictorul Ioan Sbârciu: Don Quijote, labirintul şi pădurea. De altfel, Transilvania, acest loc misterios, unic şi magic în Europa, plin de neînţelese înţelesuri, este una dintre sursele continue de inspiraţie ale artistului, după cum el însuşi mărturiseşte:

Ioan Sbârciu: Pentru mine, Transilvania și pădurile noastre de aici, e o sursă de inspirație continuă. La fel vuietul pădurii şi al vântului. Am crescut și copilărit într-o zonă cu foarte multe păduri. Locurile acelea și-au lăsat definit o amprentă în sufletul meu. Să știți că imaginea, în reprezentările mele, e însoţită mereu şi de sunetul pădurii. Nu ştiu dacă se va vedea lucrul acesta, dar îmi doresc să se vadă, să se simtă, să se audă.

Ca într-un spaţiu labirint silvestru, un spaţiu expoziţional imprevizibil, Sottobosco  este o adiere de vânt care aduce cu sine o stare de bine dinspre tărâmuri benefice. Spațiul ideal pentru o confruntare constructivă între generații diferite: Enzo Cucchi și Ioan Sbârciu-exponenți ai unei picturi complete-pe de-o parte, o generație de artiști născuți între anii ’70 și ’80 şi câţiva reprezentanţi ai generației născute la finele anilor ’80 și în prima jumătate a anilor ’90, pe de altă parte.

Ioan Sbârciu: Am lăsat denumirea în limba italiană pentru că îmi place cum sună. În română ar fi “În inima pădurii”. “Sottobosco”,  “Freamătul pădurii şi al vântului” mie mi-a convenit foarte mult, pentru că  lucrările au dat titlul acesta. Vom expune 5 lucrări de-ale lui Enzo Cucchi, mici ca dimensiuni, şi 5 lucrări mari ca dimensiune, ale mele. Ele sunt legate de pădure într-un sens mai larg (nu înseamnă neapărat peisaje după imaginea pădurii). La mine se leagă mai mult de peisaj, pentru că construiesc eu un fel de peisaje: le reconstruiesc, le interpretez. Mă bucură faptul că doi artişti mari din lume expun aici. Am reuşit cumva, de-a lungul timpului, să cunosc mulţi artişti importanţi, cu care am şi expus. Însă cel mai drag mi-e Markus Lüpertz, de care, de altfel, ma și leagă o prietenie specială.

Eu am încercat întotdeauna să expun şi cu studenţi sau elevi, nu sunt “fiţos” în sensul acesta. Pentru mine, virtutea e foarte importantă; virtutea şi demnitatea. Dacă omul e virtuos, nu are importanţă ce vârstă are. Expun cu mare drag şi mă bucur de întâmplarea aceasta, că sunt trei expoziţii. Unii sunt cadre didactice şi sunt deja afirmaţi, chiar au deja expoziţii sau contracte cu galerii, deşi sunt încă doctoranzi iar ceilalți sunt cumva mai la început, își caută calea. Iar acest proces al căutării continue e foarte important. El te ajuta sa creezi dar și sa evoluezi.

Carmen Sas: Care e firul roşu care leagă Freamătul pădurii şi al vântului, Pe Fundalul roşiatic al cerului şi În răcoarea clară a dimineţii?

Ioan Sbârciu: În primul rând e Ioan Sbârciu. (n.n. zâmbește) Și apoi, desigur, tema. Sigur, sunt date 3 titluri, puţin poetice, pentru că Antonello Tolve şi scrie aşa, mai poetic. O temă care a adus la un loc 3 generații diferite.

Eu nu uit că sunt profesor, că lucrez cu studenții, cu masteranzii, cu doctoranzii. În meseria noastră trebuie să empatizezi, să te mulezi pe student. Fiecare student trebuie să aibă calea lui. Pentru că aici, de fiecare dată e ceva nou, orice creaţie de artă trebuie să conţină o noutate. Şi bineînţeles că fiecare încearcă să ajungă la el însuşi, ca să poată să se exprime în sensul care simte, să poată lua atitudine faţă de evenimente într-un sens personal.

Mesajul în asta ar consta, într-o luare de atitudine personală. Este suprapus totuşi peste o măiestrie. Ca să dovedească virtuţile de creator, de artist, ideea contează foarte mult. Dar contează şi talentul. Să fie sinceri şi, mai ales, să aibă curajul să îndrăznească; în artă e posibil să îndrăzneşti orice.

În deschiderea vernisajului trilogiei expoziţionale Sottobosco vor vorbi prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, Preşedintele Academiei Române, prof. univ. dr. Aurel Codoban, prof. univ. dr. Lucian Nastasă Kovacs şi curatorul evenimentului, Antonello Tolve.

Evenimentul va avea loc joi, la muzeul din Piaţa Unirii, la ora 18:00.

 

Carmen Sas

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Festivalul Mozart începe la Cluj-Napoca
Cultural vineri, 15 noiembrie 2024, 15:07

Festivalul Mozart începe la Cluj-Napoca

Ediția a 33-a este una a contrastelor, în care muzica lui Mozart va fi pusă alături de cea a lui Enescu și Saint-Saëns, va fi interpretată la...

Festivalul Mozart începe la Cluj-Napoca
Arta bizantina și contemporană într-un proiect semnat Florin Olari
Cultural vineri, 15 noiembrie 2024, 10:39

Arta bizantina și contemporană într-un proiect semnat Florin Olari

Florin Olari, unul dintre cei mai cunoscuți pictori de biserici din Transilvania, vine în fața publicului cu o nouă expoziție, în care îmbină...

Arta bizantina și contemporană într-un proiect semnat Florin Olari
Expoziție de carte veche la Cluj | FOTO
Cultural miercuri, 13 noiembrie 2024, 18:05

Expoziție de carte veche la Cluj | FOTO

Tipograf, editor, traducător al Bibliei și reformator. Gáspár Heltai a fost unul dintre cei mai educați intelectuali ai vremii sale și un...

Expoziție de carte veche la Cluj | FOTO
Spectacol aniversar la Radio Cluj: „Opera Passion”
Cultural miercuri, 13 noiembrie 2024, 14:48

Spectacol aniversar la Radio Cluj: „Opera Passion”

Joi, 28 noiembrie, începând cu ora 19:00, Radio Cluj și Opera Lux invită publicul la un spectacol de muzică și balet intitulat „Opera...

Spectacol aniversar la Radio Cluj: „Opera Passion”
Cultural miercuri, 13 noiembrie 2024, 10:43

”Interferențe” se apropie de final

A XI-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe, organizat de Teatrul Maghiar de Stat Cluj, ajunge la final duminică, 17...

”Interferențe” se apropie de final
Cultural marți, 12 noiembrie 2024, 13:12

Începe Festivalul SoNoRo

Festivalul SoNoRo începe marți, 12 noiembrie, în Cluj-Napoca, printr-un concert intitulat „Un veac de singurătate”, inspirat de cartea cu...

Începe Festivalul SoNoRo
Cultural marți, 12 noiembrie 2024, 12:37

Spectacolul Față-Verso. O poveste de teatru, la a patra ediție

Marți, 26 noiembrie, de la ora 19:00, continuă călătoria prin istoria Teatrului Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, în cadrul...

Spectacolul Față-Verso. O poveste de teatru, la a patra ediție
Cultural luni, 11 noiembrie 2024, 10:49

Ansamblul JANOSKA, pentru prima dată la Cluj-Napoca

Concertul THE NEW OLD va avea loc miercuri, 13 noiembrie, ora 19:30 și va aduce pe scena sălii Auditorium Maximum de la UBB unul dintre cele mai...

Ansamblul JANOSKA, pentru prima dată la Cluj-Napoca