Spații verzi și locuri de joacă, în bugetarea participativă de anul viitor
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 13 noiembrie 2018, 13:12
Dacă anul trecut clujenii au dat cele mai multe voturi pentru proiectele privind infrastructura școlară, anul acesta primează proiectele care vizează amenajarea spațiilor verzi și a locurilor de joacă. (reprezentantul Primăriei Cluj-Napoca, Iulia Perșa)
Clujenii mai au la dispoziție doar câteva zile pentru a vota proiectul favorit, în cadrul celei de-a doua ediții a campaniei de bugetare participativă, organizate de primărie.
În total au fost depuse 164 de propuneri care vizau diverse propuneri pe care municipalitatea să le finanțeze, dar în faza finală de vot au rămas doar 30 dintre acestea.
La final, urmează să fie selectate 15 proiecte propuse de cetățeni, care vor strânge cel mai mare număr de voturi.
Coordonatorul întregii acțiuni, Ovidiu Cîmpean, a precizat că există șase domenii pentru care s-au putut face propuneri și, indiferent de numărul de voturi, cea mai populară propunere la fiecare dintre cele șase domenii va fi trecută în lista de priorități a Primăriei pentru anul viitor.
Au fost proiecte depuse pentru montarea unor defibrilatoare în oraș, pentru montarea de bănci cu panouri solare sau montarea de porturi USB în mijloacele de transport în comun, acestea fiind unele dintre cele mai interesante idei. (Ovidiu Cîmpean)
Totuși, în acest an clujenii au ales, în principal, proiecte care vizează amenajarea de noi spații verzi. Reprezentantul Primăriei Cluj-Napoca, Iulia Perșa, spune că aproape jumătate dintre voturi au fost date unor propuneri care vizează dezvoltarea spațiilor publice.
În prima etapă, cele mai votate au fost proiectele depuse pentru amenajarea de spații verzi și locuri de joacă, care au înregistrat un procent de 20,75% din totalul voturilor, urmate îndeaproape de propunerile făcute la domeniul care vizează amenajarea spațiilor publice, adică mobilier urban, iluminat public și așa mai departe, care a strâns un procent de 18,18%. (Iulia Perșa)
La fel ca și anul trecut, cele 15 proiecte câștigătoare vor avea alocate sume de bani în bugetul anului următor, chiar dacă, spune Ovidiu Cîmpean, nu toate propunerile pot fi realizate pe parcursul unui singur an:
Proiectele câștigătoare în ediția de anul trecut a bugetării participative o parte dintre ele sunt deja implementate, și aici mă refer la autobuzele școlare sau artă în școli, în care o parte dintre unitățile de învățământ au fost decorate, un proiect finalizat recent, însă, sigur, există și proiecte care nu pot fi terminate într-un an, din cauza complexității lor, dar toate proiectele se regăsesc printre prioritățile Primăriei și vor fi finalizate. (Ovidiu Cîmpean)
Clujenii interesați de această inițiativă a Primăriei mai au la dispoziție câteva zile în care, pe situl bugetareparticipativa.ro, își pot exprima opțiunea pentru propunerea cetățenească pe care o consideră cea mai bună. Iulia Perșa spune că la începutul săptămânii viitoare urmează să fie anunțate rezultatele pentru cele 15 cele mai votate propuneri ale clujenilor.
Votarea continuă până în dată de 18 noiembrie, mai precis până duminică seara la ora 23,59, iar din cele 30 de proiecte vor fi alese 15, pe care noi le vom introduce în bugetul de anul viitor și le vom implementa. (Iulia Perșa)
Mihai Miclăuș
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.