”Ziua Naţională fără Tutun”
Articol editat de cristina.rusu, 15 noiembrie 2018, 06:00 / actualizat: 15 noiembrie 2018, 8:11
”Ziua Naţională fără Tutun” este marcată, în fiecare an, în a treia joi din luna noiembrie, printr-o iniţiativă menită a atrage atenţia asupra impactului pe care îl are fumatul asupra sănătăţii oamenilor.
Campania „Alege sa fii sanatos! Alege sa nu fumezi!” are ca obiective creşterea numărului de persoane care nu încep să fumeze şi a celor care renunţă la fumat, protecţia faţă de expunerea la fumul de tutun.
Conform celui mai recent studiu Eurobarometru 2017, în România prevalenţa fumatului este 28%, în rândul bărbaţilor este 38%, faţă de 19% în randul femeilor. Procentul adolescenţilor fumători se menţine crescut.
Fumatul, factor de risc major pentru sănătate este asociat cu 30% din decesele prin cancer, 90% din decesele prin cancer pulmonar si 25% din decesele prin boli cardio- vasculare.
Efectele fumatului pasiv asupra sănătăţii copiilor sunt: bronşita, astmul, scăderea capacităţii respiratorii.
Scopul acestei campanii este:
• reducerea prevalenței fumatului în rândul tinerilor:
– informarea adolescenților cu privire la efectele negative ale fumatului asupra sănătății – atât a bolilor grave, care se dezvoltă într-un termen lung de timp, cât și a efectelor sale mai puțin grave, dar vizibile mult mai devreme: gingivite, apariţia cariilor, voce răguşită, îngălbenirea tegumentelor degetelor, a unghiilor;
– dezvoltarea abilității de a spune “ NU” influenței negative a anturajului,
– atenționarea părinților și a cadrelor didactice cu privire la rolul lor în educatia pentru sanatate a adolescenților- prevenirea fumatului
– schimbarea convingerilor eronate ale adolescenților despre tutun: “fumatul te face atractiv”, “ fumatul te face independent și mai matur.
• conştientizarea populaţiei generale cu privire la efectele nocive ale fumatului.
Printre numeroasele avantaje ale renunțării la fumat se numără: crește speranța de viață, scade riscul producerii unui infarct miocardic, scade riscul aparitiei cancerului, un mod de viață mult mai sănătos, mai mulți bani economisiţi.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.