Înșelătoria Secret Sister Exchange
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 16 noiembrie 2018, 11:56
Bine ați venit la Secret Sister Exchange găzduit de surorile Lange. Așa începe anunțul postat de unul dintre cele cinci grupuri Secret Sister create pe internet. De la o primă privire ar trebui să ni se pară dubios numărul mic de membri ai acestor grupuri. Dar, nu vă mai țin pe jar. Este vorba despre o escrocherie ce a ajuns și în România și care se desfășoară pe Facebook.
Și acum să vă spun întreaga poveste. În aceste grupuri, care mai toate conțin cuvintele secret și sister, adică surori secrete, veți găsi la secțiunea dedicate prezentărilor un text asemănător:
“Prin aderarea la grupurile Secret Sister Exchange aveți ocazia de a face schimb de cadouri cu cel puțin o femeie de pe planetă.
Acesta este un mod minunat de a forma prietenii, de a încuraja o altă femeie și, bineînțeles, să obțineți articole de surpriză drăguțe și adorabile. Înainte de a vă aprecia calitatea de membru, vă rugăm să răspundeți la întrebările de membru. În fiecare an trebuie să trimiteți cadouri ce să conțină un articol de orice fel cu o valoare de minimum 10 dolari sau 10 euro”.
Costul cadoului diferă dacă grupul de facebook se află în SUA sau în zona euro. Pe lângă cadou, vi se cere și plata pentru transportul maritim.
Din 15 noiembrie au început alertele transmise de polițiștii americani care spun că: „Înșelătoria secretă a surorii” a lovit Facebook-ul, din nou, anul acesta, poliția avertizează.
Polițiștii americani atrag atenția asupra fenomenului care a reprezentat o problemă în anii trecuți.
Escrocheria constă în faptul că vi se solicită să adăugați numele dumneavoastră și datele de contact, într-o listă. Și, în schimbul acestora și cadoului vi se promit până la 36 de cadouri.
Canalul american de televiziune Fox 32 anunța în dimineața de 15 noiembrie că schimbul de cadouri cu așa-zisa “soră secretă”, pe social media este ilegal.
Reprezentantul Better Business Bureau, Erika Urdaneta, explica de ce este vorba despre o înșelătorie: „în esență, se consideră că este un joc de noroc pentru că plătiți pentru a obține ceva înapoi„.
Implicarea într-o astfel de schemă piramidală, cum ar fi aceasta, ar putea fi periculoasă, avertizează Biroul Better Business. „Ceea ce este înfricoșător este că atunci când vă puneți informațiile personale și adresa de domiciliu nu știți cum vor fi ele utilizate„.
Biroul Better Business vă recomandă să faceți schimb de cadouri numai cu persoanele reale pe care le cunoașteți. La fel vă recomand și eu.
Și, haideți să vorbim serios acum, vi se pare normal ca pentru un cadou trimis să aștepți să primești până la 36 de mega surprize?
Alina Nechita
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.