Mărturisirile lui Remus Țiplea: ”Oșenii muncesc în străinătate, iar casele lor mari rămân goale…”
Însă, case mari și frumoase pot fi văzute în toate localitățile din oșenime, iar proprietarii lor sunt oameni care muncesc de zeci de ani în străinătate. De aceea, aproape toate casele impresionante din oșenime sunt nelocuite, proprietarii lor revenind acasă doar de sărbători sau în concedii. Remus Țiplea, fotograful din Negrești Oaș care și-a construit cariera impresionantă în jurul oșenilor, a obiceiurilor acestora, vorbește cu sinceritate, cu mândrie, cu revoltă, dezamăgire și speranță despre cei în mijlocul cărora trăiește.
Articol editat de , 19 noiembrie 2018, 16:12 / actualizat: 20 noiembrie 2018, 14:47
Conform statisticilor, aproape 4 milioane de români muncesc în străinătate, iar o bună parte dintre aceștia sunt din Țara Oașului. Unii au plecat ilegal, înainte de deschiderea granițelor, iar cei mai mulți la începutul anului 2000, după eliminarea vizelor. La fel a procedat și Remus Țiplea, unul dintre cei mai cunoscuți fotografi din România, creațiile lui fiind expuse în cadrul unor expoziții de prestigiu atât în țară cât și în străinătate, Însă, mult prea legat de locurile natale, Remus Țiplea a revenit acasă:
La vârsta de 21 de ani am plecat ilegal în străinătate. Am ajuns în Viena, de unde am ajuns la Paris, după ce am parcurs sub tren un drum de 20 de ore. Am rămas în Paris aproximativ 9 luni, până am făcut niște bani, după care m-am întors acasă. Nu regret că am revenit, sunt prea legat de Țara Oașului, și apoi sunt convins că ceea ce am realizat până acum în domeniul fotografiei, nu aș fi putut face locuind într-o metropolă. Am norocul să fac parte dintr-o comunitate mică, ceea ce mi-a permis să am acces la anumite subiecte! Știu că nu aș fi reușit asta într-un oraș mare. (Remus Țiplea)
Profund legat de Țara Oașului, de oșeni și de obiceiurile acestora – redate apoi în fotografii premiate și expuse la nivel național și internațional – Remus Țiplea a cutreierat toate satele din oșenime. A intrat în sute dintre casele mari și spectaculoase ridicate de oșenii plecați la muncă în străinătate, le-a admirat, de multe ori s-a revoltat din cauza kitsch-urilor, dar niciodată nu i-a aprobat pe cei ce afirmă despre oșeni că viața acestora se rezumă doar la niște construcții fabuloase, fără să țină cont de munca aflată în spatele acestor case:
Mă enervează foarte mult reacțiile oamenilor la vederea caselor mari ale oșenilor! Sunt oameni care nu cunosc oșenii și filosofia de viață a acestora, oameni care cred că dacă și-au făcut casele ălea mari, oșenii sunt proști, încuiați și bătuți în cap! Am fost la o expoziție de fotografie în Bistrița, având ca temă casele migranților și, fără ca lumea să știe că eu sunt din Țara Oașului, mi-a fost dat să aud doar că oșenii sunt proști că și-au construit case mari! Habar nu aveau! Lucrănd la proiectele mele, eu am intrat în sute de case din Țara Oașului, și pot să spun că am văzut lucruri fascinante, elegante și cu mult bun gust! Este adevărat, există și kitsch-uri, dar acum sunt puține față de primii ani când oșenii au început să-și construiască acele case mari, copiind de ici-colo după ce au început să muncească în străinătate! Oșenii din ziua de azi sunt diferiți! (Remus Țiplea)
Au trecut vremurile când nu exista nuntă în Țara Oașului fără încăierări urmate de scoaterea cuțitelor. De-a lungul anilor, muncind în Occident, oșenii s-au cizelat și au evoluat foarte mult, iar ceea ce fac ei acum, inclusiv casele mari și spectaculoase, înseamnă că doresc ca ei și copiii lor să aibă mai mult decât au avut ei de la părinți, spune Remus Țiplea:
Aș dori să se înțeleagă că oșenii nu au o dorință specială de-a avea case mari! Ei doresc să-și depășească condiția, și de aceea se ambiționează în a avea mai mult decât au avut părinții lor și decât au primit ei de la părinții lor. Oșenii au nu doar case mari, ei au mașini faine, pământ mult. Ei s-au cizelat mult în ultimii ani, au viață socială! Iar cei ce au copii, doresc ca aceștia să urmeze cele mai bune școli din Europa. (Remus Țiplea)
Și totuși, dincolo de mândria de a fi oșan și de respectul pe care îl manifestă pentru cei ce muncesc, fotograful din Negrești Oaș recunoaște cu tristețe și revoltă că munca peste hotare și adaptarea la viața de acolo, i-au dezradăcinat pe oșenii. Ei și-au ridicat case mari și moderne, dar acestea sunt goale:
Ce mă enervează maxim la oșenii mei? Că nu sunt acasă! Că satele sunt pustii! Mă îngrijorează că cei din generația mea, din 15 sunt plecați la muncă peste hotare 13! Străzile din satele oșenești sunt pustii, rar te întâlnești cu cineva, așa ca pe vremuri…Nu știu ce va fi…Mă îngrozește gândul că oamenii care și-au făcut casele ăstea mari, au acasă părinți bătrâni care la un moment dat vor pleca…Ce se va întâmpla atunci? Vor rămâne goale casele acelea mari, se vor goli satele…Mulți spun că vor să revină acasă la un moment dat, dar oare câți dintre ei vor face asta? Probabil foarte puțini! Pentru că deja, cei din generația tânără, care urmează școli în Europa, nu mai vin acasă în fiecare vacanță, ci poate după trei sau chiar mai multe vacanțe…(Remus Țiplea)
Sursă foto: Remus Țiplea / Stela Tudor
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.